Това обявиха специалисти по спешна медицина, цитирани от БНТ. Момиченцето е имало бронхеолит - тежко състояние, което обаче може да бъде овладяно чрез интубация и подаване на кислород, допълниха те.
Все още не е готова експертизата на следователите за смъртта на детето. Това съобщиха от МВР.

Родителите на малката Анастасия водят детето в 7-ма поликлиника в късния следобед вчера. Според тях личните лекари там незабавно викат "Бърза помощ". Когато постъпва в поликлиниката детето е живо. Лекарите отчаяно се борят за живота му и са правили 6 обаждания до Бърза помощ с молба за линейка с реаниматор. Линейката, която пристигнала е била без реаниматор. Според родителите тогава детето било още живо. Това е първото и единствено дете на покрусената майка.
От Бърза помощ пращат и втора линейка но тя е върната след съобщение, че детето вече е починало. Тя също е била без реаниматор.

Детето е можело да бъде спасено, ако линейката е дошла навреме, смятат специалисти по спешна медицина. Заболяването, което е имало - бронхеолит - всъщност е възпаление на бронхите. То не е леко, но при бърза реакция може да бъде овладяно.

Според изчисленията на шефа на "Бърза помощ" Георги Гелев обаче линейката е отишла при двегодишната Анастасия в поликлиниката за 5 минути. Разпечатките от радиостанцията на линейката обаче показват, че тя се е забавила с половин час.
Според Д-р Георги Гелев в 16:35 е получен сигнала от 112 за умиращо дете в 7-ма поликлиника. В и 16:36 е диктуван, а в 16:37 е тръгнала линейката. В 16 и 42 е била в 7-ма поликлиника и детето е заварено в разширени зеници, т.е. мъртво.