Детенцето е било доведено от родителите си за преглед, смъртта му е настъпила в лекарския кабинет. Първоначалната диагноза на малката Анастасия е остра дихателна недостатъчност.

Родителите обвиняват Спешна помощ, че линейката се е забавила половин час. Тя е била извикана от лекаря, който е прегледал момиченцето в поликлиниката в квартал "Банишора".

Шефът на спешните екипи д-р Георги Гелев обаче отрече да има забавяне.
"Сигналът за умиращо дете е получен в 16,35 часа от телефон 112 . В 16,37 е тръгнала линейка. В 16,42 е била в поликлиниката и детето е заварено с разширени зеници, тоест смърт", обясни той пред националната телевизия.

Гелев уточни, че е била извикана и втора линейка от стационарен телефон от поликлиниката, но на втората минута тя е била върната.
На въпрос трябвало ли е да бъде изпратен реаниматор, той отговори, че не, защото лекарката, която е отишла на място, е изключително добре подготвен педиатър с всички възможности да окаже спешна помощ при деца.

На мястото на инцидента е извикана полиция, най-вероятно ще има разследване на причините за смъртта на детето. Очаква се и заключението от аутопсията.

През април миналата година момиченце на 1,8 г. и момченце на 2 г. починаха само за два дни съответно в Ямболската болница и в болница "Света Марина" във Варна.