36-годишният Дойчин Боянов и 35-годишният Милен Желев бяха докарани късно снощи в спешния център, след като лавина се стовари върху тях при изкачване на връх Вихрен в Пирин.

Макар и потрошени, те подали сигнал в ПСС-Банско и били спасени. Боянов има счупване на дясната подбедрица, а Милен Желев е с фрактура на дясното бедро. След изследвания, снимки и скенер лекарите съобщават, че в състоянието им няма нищо тревожно. Предстоят операции и на двамата в понеделник.

Групата на катерачите е била от над 10 души, сред тях е имало преподаватели и студенти от Националната спортна академия. 36-годишният Боянов е участвал в изкачване на връх Еверест.

"Катерихме се по северната стена на връх Вихрен и съвсем неочаквано ни
връхлетя лавина, която ни помете от стената, някои останахме по въжетата", разказа Дойчин Боянов пред БНТ.

Часове след инцидента опитният алпинист анализира: "Снежна козирка се
е срутила върху нас. Това са тонове сняг, които минаха през нас, слава богу осигуровките издържаха".

За зла участ обаче по склона е нямало обхват на мобилните връзки. Момче от групата с травма на ръката е катерило около 2 километра до височина, за да се обади за помощ.

"Състоянието и на двамата пациенти е стабилно. Единият болен е с фрактура на бедрена кост. Другият болен това е Дойчин Боянов, който е с  фрактура на подбедрица", каза доц. Диян Енчев, координатор на специализирания травматологичен комплекс в "Пирогов".