Вчера майката на малкия Ивън разказа, че тъй като той се разболял, педиатърът изписал антибиотик и сироп "Вентолин". 

Младата магистър-фармацевтка в аптеката обаче объркала дозировката и на двете лекарства, като написала върху опаковката на сиропа десетократно по-голяма доза. След приема на лекарствата детето получило тежка интоксикация и било закарано спешно в "Пирогов", където било спасено. Родителите обявиха вече, че ще заведат дело за недопустимата грешка на фармацевтката.

"Комисията по етика и качество на регионалната колегия на фармацевтичния съюз в Кюстендил ще се срещне с майката и магистър-фармацевтката, разчела грешно рецептата на детето. След това ще определи какво наказание да бъде наложено на аптекарката", обясни Ненчев.

По думите му най-лекото наказание е порицание, средното е лишаване от една до пет минимални работни заплати, а най-тежките наказания са лишаване от право да се упражнява професията от 3 месеца до 3 години.

В Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина изрично е записано, че магистър-фармацевтите са длъжни да консултират пациентите за начина, по който да приемат медикаментите.

Въпреки този случай, а и именно поради това, от Съюза на фармацевтите отново напомниха, че са притеснени заради законова промяна, която ще позволи лекарствата да се продават в аптеките без контрола на магистър-фармацевти.

"Едно заради неопитност, едно заради хаоса, който се създава в аптеките и голямото натоварване, е възможно човек да допусне грешка и именно заради това ние държим да има стандарти на обслужване и пациентите би трябвало не само да го възприемат добре, но би трябвало и да го подкрепят, защото това гарантира и техните права според нас", допълни Мирослав Ненчев.

Още вчера от аптеката в Кюстендил съобщиха, че магистър-фармацевтът е освободен от работа - в отпуск е, докато приключи проверката.