Може да отнемат правата на фармацевтката, объркала бебешка рецепта

Българският фармацевтичен съюз прави проверка по случая с грешно изпълнената рецепта, заради която 3-месечният Ивън от Кюстендил беше приет по спешност в "Пирогов" с тежка интоксикация, съобщи председателят на организацията Мирослав Ненчев, цитиран от БНР.

Обратно в новината

Коментари - Може да отнемат правата на фармацевтката, объркала бебешка рецепта | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Случилото се наистина притесни много хора и смятам, че като всяко друго нещо ще се говори 3-4 дни и край - не забравяйте това е България! За тази грешка е виновна не само фармацевтката, но и цялото ни законодателство. Вина за случилото се имат както докторката, така и фармацевтката и майката. Приемам факта,че докторката е изписала лекарствата- добре, фармацевта дава- обърква дозировката- лошо, ама не мога да приема и факта, че тази майка без да прочете страничните ефекти или пробва какво е на вкус поне това лекарство директно сипва в устата на детето. Каквото и да се изпише или изговори за случилото се трябва да сме благодарни на Господ за едно , че детето е оживяло. Според мен и докторите и фармацевтите ще си вземат поука от случилото се и дано да е адекватно решението за санкционирането на фармацевтката. На този етап най- добре ще е да я отстранят , защото тя няма да е адекватна да работи след направената грешка. Никой не е застрахован от грешки, но тези млади фармацевти, които нямат изобщо опит е добре да работят под ръководство на вече натрупали опит и стаж фармацевти за да се научат. Аз и мъжа ми бяхме на гости в провинцията и се наложи да посетим същата такава аптека и повярвайте от това което видяха очите ни и чуха ушите ни просто нямаме думи. Явно веригите ги интересува броя клиенти, пък отношения, обслужване, диалог с пациент на тези хора не им е познато!

И на мен една аптекарка ми обясняваше, че 5 мл не са винаги 5 мл, а относителен обем :), който всеки производител сам си дефинира :). Умрях от смях. За какво ходите на лекар, след като след това се доверявате на аптекаря? Четете си листовките! На никого, обаче не прави впечатление изписаното лекарство. Бронхолит се лекува с инхалации с вентолин като първите инхалации е добре да са под лекарски контрол, защото предозирането е опасно!!! При такова малко бебе, състоянието може да се влоши много бързо, затова пак е чудно, че е на домашно лечение и то със сироп, който общо взето рядко помага.

Преди време коментираха, че има някакъв "институт" в Киев, където уж следват задочно фармация. Много "аптекари" ползват дипломи от Киев. При проверка се е установило, че краката им не са стъпвали там... А защо е назначена въпросната неопитна аптекарка и е оставена да изпълнява рецепти - да се търси наказателна отговорност от собственика на аптеката и от нея самата.

Този опит не идва от Киев,а от нашата в Бг програма на обучение.Дали Молдова,незнам,но все тая,щом са ти наредили у нас много повече технология да се изучава и все други ,далеч от конкретната аптечна дейност.Тя изисква фармакология.По нея часовете са отнети от заводски техническите цели или просто амбициите на технолози,които изместват акцента- от 100 завършили,един да е в завод отишъл. Така,че завършилият в Бг не е готов конкретно за работа в аптека по сегашна уч.програма.Така ще е до създаване на ефикасна.Това е проблема,а не го измествайте извън граница.Всички се доучаваме в практиката при такива изисквания у нас.

Не "може", а "ТРЯБВА" да й се отнемат правата. Нека да иде в някой плод-зеленчук да продава. Там и да сбърка с 200-300 грама никой няма да умре от това. А явно за друго не става жената, няма какво да й се сърдим.

Доверяваш се на лекар,защото е невидимо за нас,което' вижда' той(състоянието) Аптеката сравнява изписаното в рецептата,видимо и се чете.За жалост,случва се, в живота никой не е застрахован,който не работи само той не греши.Затова ,записаното се сравнява веднъж в аптека и втори път от самия болен.Ако неможе да прочете на български начина на употреба,затова са листовките!! Иначе,всички сме с огромни притенции,а се допуска пълна безучастност към собствения проблем.Ако и листовките неможете да четете,не ви интересува какво ви се дава е невежество,лична вина имате И вие,освен другите с професионалната.Майката на бебето е за упрек.Изслушва се доктора,затова си там,трябва да погледне и тя също ,как да процедира относно проблема.Знайте,че той е общ (вашия) здравен проблем и също носите отговорност за себе си.

Виждам, че владееш каруцарския език на високо ниво:) Не настъпвай мотиката. В твой интерес е.

1 грешка на фармацевт срещу 1000 на лекари / вкл и смъртни случаи /. Няма ефективно наказани лекари , а искате това младо момиче да го распните . Тази грешка тяще я помни цял живот и надали ще я допусне отново . Така че нека аршина да е един за всички .

За съжаление наистина трябва да се вземат по сериозни мерки ,за да няма пострадали хора.Защото отново мисля ,че обикновения човек се доверява и разчита и си плаща за добро и качественно лечение.

Грешки винаги стават, важното е тук в случая, че детето е живо и здраво все пак. Името му е отврат, а майката е бесна селянка недорасла (гледах я сутринта в сутрешният блок на БНТ на живо. Как говореше... не е истина!) , тя самата не е за гледане на дете и отговорност. Но...малкият Дявол както казват. Какъвто и да си, не може ти да разчиташ само и единствено, и да се осланяш тотално, на лекарката и на фармацевта ! Трябва да умеем да разчитаме рецептите (колкото и да са на латиница и да са писани с краката) и да вникваме в това, което ни се обяснява при доктора. Ако не сме сигурни , ще проверим, има как... Google, листовката, друг познат доктор ще му звъннем... начини има, желание да има само. И чак тогава ще дадем лекарството на пациента...бил той бебе, дете, възрастен. Аз не чакам на мен аптекарката да ми обяснява нещо което доктора ми е обяснил и чета преди това ! Чета, за да видя за какво иде реч, какво действащо в-во съдържа въпросното лекарство, как действа на болестта, какви дози са подходящи и какви странични действия има. На това му се вика "обща култура" хора...не може да сме дъмпери и да разчитаме само на доктора и аптекаря ! Викат му и чувство за самосъхранение. Иначе явно тая млада аптекарка си е взела изпитите с пари под масата и трябва да бъде лишена от право да е аптекарка до живот ! Да записва направо да учи нещо друго !

И за какво тогава ги слагаме тези листовки в опаковките като видните "потребители" не четат когато е необходимо, но иначе когато не е необходимо са изчели целия нет и разни шарлатански книги и дават акъл. Знаете ли колко хартия респективно дървета ще спасим като не слагаме листовка която така и така не се чете !!!

Слава богу.. живо и здраво е детето. Но що за име е това бе моме. То бива кич бива.. ама чак пък толкова. Дано поне бащата е англосаксонец да му ходи това име.. Имаше нещо като виц.. на пишман хардрокерка кръстила отрочето си Исдислав (на едноименото парче на белата змия - Is This Love). Боже боже.. прибери си вересиите..

Ако искат родителите ще си го кръстят и Стилофдънайт! А ти като си Ме... Ме... Ме.. Месечина, месечина ой и ой... Сунце сия, сунце сия иой,иой..

Ти чуденка ли си? :)

Задалжително е!

Всеки може да сбърка, а има хора които трябва да носят очила, но не си ги носят... Обаче вижте Митница Варна. Там май всичко е нагласено. Ако някой там мисли че Началниците в Митницата определят новите митничари, много греши. Защото след като изберат няколко души, ги пращат на обучение. А на обучението е Соня Трифонова от Тарифна Политика - Варна. Хората които не се представят добре на това обучение, ги уволняват. И естествено, тя определя кой да успее да вземе изпитите на това обучение и кой да не ги вземе. И като се ома предвид че е комунистка, всеки... още може да разбере кои остават на работа в митницата... Значи, дори и някои да се се промъкнали през първия изпит за Митницата и да са влезли, след това отиват на обучение при Соня Трифонова от Тарифна Политика- Варна и, там тя спира всички кандидати които НЕ са от БСП или БКП.

Аз често ходя по лекари, но винаги лекарите са обеснявали по рецептите кое как и по колко да се взема . Друг е въпроса ако фармацевта е сменил лекарството- поради липса или наличност.

Саше, ма спрете с тази дума обЕснявали, че побеснявам и обЯснявам... Идва от Яснота- не от Еснота...Об- Яснявам,из-Яснявам, по- Яснявам...

Приемам ,и се извинявам за грешката.

Факт е, че фармацевтично образование се взема трудно и се учи дълго, доста след подписването на тапията. За това много от младите кандидат-фармацевти гледат да минат по тънката линия и завършват висшето си образование по специалността в чужбина, най-вече Украйна, където контролът стандартите на тамошните ВУЗ-ове са доста по-ниски от колкото у нас. Тука, например, магистър-фармацевт може да завърши само с редовна форма на обучение. "Вносните" фармацевти най-често са изкарали задочна форма, което не им дава законно разрешение за практикуване със съответният ценз.

Тихичко,че съюзи на фармацевти го представят задочно завършили..А истината е,че естеството учение,не налага присъствие на студента ,както медикът е по клиники и има връзка между теорията и практика. Затова фармацията е дори по- добре дистационно да я учиш,защото всичко е наизуст и по учебници и документи.На лекции същото се прочита,няма какво да ти се онагледи или обясни по- добре.Има пред държавни максимум 6 месеца практика в аптека.Задочникът като работи,е усвоил много повече от редовния.

нищо не разбираш!!!

Верно е,учи се трудно,защото е много дълго,всякаква информация,само как са изтървали зоология,иначе и овощарствоима покрай ф.гнозията.Така е щото няма целенасоченост.Накрая си нито химик,нито фармаколог,нито билкар,нищо конкретно от многото. Прилагаш само фармакология,броене,смятане,записване продал,получил.Куриоз,но факт.Обидно за тази работа да те разпъват на кръст 5 г,на изпити по брой почти колкото лекциите(факултетът ни е бюро за раб.места на преподаватели)А за украински разнни,щом се справят така,значи са окумуш' и бързо ще схванат групите лекарства,то това е.Ние сме 1/3 с изпит ,останалите са все по пътеки влезли,знае се ,но на практика разлика няма,точни са,така и с тези ще е.Иска се внимание ,като навсякъде.

Хайде, хайде... и родителите са некакви кухи лейки: 1) Че не са прочели набързо листовките 2) Близко е до акъла, че ако изсипеш половината сироп на един път - явно нещо не е наред.

A докогa рецептите ще се пишaт нa ръкa- всеки знaе колко четливо пишaт лекaрите?

Още една купена диплома!Още една Калинка!

аптекарката заслужава най строго наказание за немарливоста си

само аптекарката не е виновна, майката би трябвало още в аптеката да прочете написаното в рецептата и на място да направи сравнение, а не после да се тръшка, защо обаче на аптекарката ще се отнемат правата за някакъв малък срок, направо и на докторите и на фармацевтите да се отнема лиценза преди всичко.......

Фармацевтката няма никаква вина.Тя не е видяла пациента,не го е преглеждала.Уволнението и е незаконно.Графологична експертиза и тази майка трябва да получи психиатрична помощ, а детето закрила.

Не пиши глупости! На всяка рецепта срещу името на пациента се пише и неговата възраст. Къде е написано , че фармацевтката непременно трябва да види пациента за да изпълни рецептата? Според теб ако пациент е на легло и не може да го види фармацевта в аптеката не може да си купи лекарства. Така ли? И ти не си човекът, който казва кой е виновен и кой не е. Гадняр!

Глупостите ги пишеш ти! Нелепо е да раздаваш квалификации на базата на един коментар - без изобщо да познаваш човека!! Фармацевтът има вина и ще си понесе последствията, НО майката е даже по-виновна и е проявила престъпна немърливост, като е натъпкала детето си с лекарство - без да си направи труда да прочете листовката!!!

Ето,че няма гаранция като е фармацевт,че няма да сгреши. Важно е вниманието или да направиш справка.Важен е стажа,опита в дозировките.Има бакалаври,които знаят повече ,зависи от отношението към работата,защото знанията не се изчерпват с една само година повече или по- малко ,отбелязана в една диплома.Самонадеяността,прекаленото самочувствие вредят повече,отколкото по- малката "титла".Слушайки фармацевт,сякаш трепанации ,трансплантации и ред др операции се вършат в аптека.Преписвайте верно от рецептите,ако не ,питайте,всичко ви е разрешено и това само ви е отговорността.На такава залагате огромните притенции и става трагикомично

да отива да ъчи отново за фармацефт, ако иска да работи като такава или да си изхвурли дипломата *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

В Стара Загора като сбъркаха в аптеката лекарството и отидох да търся обяснение, бяха нагли и казаха че ще извикат полиция. НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ ОТ НЕГРАМОТНИ АПТЕКАРИ!

Значи пациента има право да не слуша какво му казва лякаря и да не чете упътването в листовката, която е към лекарството? Защо не съдят и майката за немърливост?

Ако някога имаш деца, дано да ти се случи същото. От къде знам , че си бездетен - коментара ти е красноречив?

Тъкмо защото имам деца смятам че тази случка е резултат от престъпната немърливост на една безотговорна майка! Радвам се, че това което ми се случва - не зависи по никакъв начин от твоята воля :)

Каква майка е това - да я мързи да прочете листовката преди да тъпче детето си с лекарства? Кога ще се въведат електронните рецепти, за да стане невъзможно да има такива грешки ?

Не оправдавам в никакъв случай колегата,добре,че са спасили детето, но защо лекарят е изписал Вентолин на 3 месечно бебе,при положение,че се изписва за деца над 2 години....

Защото освен фармакология има и клинична фармакология.И щото до момента съм разбрал че по -тъпи парчета от фармацефтите/ке/ няма.Поздрави!

Аз съм фармацевт и се съгласявам с мнението ви.Прекалено издевателстваме нашето естество професия.Главозамайващо си я издигаме на пиедистал,пред който трябва да коленичи всеки професор ..Реалните представи са ни цитирам:че сме по-добри лекари и че те се консултират от фармацевта-това прочетох и тук.Затова,моля,оставете ние да вземаме решения терапията на болния,защото много сме учили.Ние знаем повече медицина,защото сме фармацевти..Поздрав.