Райко Захариев гледал близо 40 кучета от бойни породи като добермани, питбули и овчарки, с които търгувал. Обучавал ги в жестокост, насъсквал ги да разкъсват котки и други животинки.

Прокуратурата в Добрич съобщи, че в окръжния следствен отдел са получени по електронна поща сигнали, според които Райко е документирал зверствата с шокиращи снимки и записи, и ги споделил в социалните мрежи.

Уведомени са полицията и районната прокуратура, която може да разследва случая по два текста от НК – за организиране на кучешки боеве и за жестокост към животни.

„Дано най-сетне компетентните органи си свършат работата. Сезирал съм кого ли не – полиция, РИОСВ, ветеринарно-медицинска служба – казва кметът на Стефаново Марин Хаджийски. - Никой не реагира, макар че имат правомощията да го сторят."

"Хората тук се страхуват да минават покрай къщата на Райко. За боеве не съм чувал, но знам, че върти търговия с животните. По цели нощи не спим заради воя им, в двора се въргалят месо и черва, лете не се диша от вонята. По чудо още не е пламнала епидемия“, добавя кметът.

Райко, според него, се хващал като викач на ловци на диви прасета и явно ползвал протекции.

Чашата преляла, след като бабаитът публикувал в профила си Rayko Rifatco във фейсбук клип как насъскани негови кучета разкъсват котка.

Сега профилът му бе изтрит, но гнусното видео и други снимки от стената му на кучета с дълбоки рани разпространиха много потребители на социалната мрежа с апел Райко да бъде наказан.

За случая е уведомен и местният Център за защита на животните.