Палестинецът, пристигнал в България от Сирия на 26 октомври 2012 г., е герой във филма „Ромео и Жулиета от Близкия Изток” на "bTV Репортерите", благодарение на които успява да се срещне със съпругата си Неджуа Ахмед Селуа и дъщеря си, която не е виждал след раждането й.

Рами Хасан е осъден заради опити да се прехвърли в Турция, след като узнал, че е бомбардиран бежанският лагер, в който са съпругата и детето му.

По преписката са работили екипите на Комисията по помилването и на Комисията по предоставяне на убежище при президента.
С указ от 5 септември мъжът е помилван с неизтърпяната част от наложеното му наказание от 7 месеца лишаване от свобода.

През септември е помилван и 37-годишен българин, осъден задочно на година лишаване от свобода.
Наказанието му е за кражба на портмоне с 12 лева през 2002 г., което после е върнато на притежателя му.

Комисията отбелязва, че престъплението е извършено под влияние на наркотична зависимост, излекувана успешно в наркокомуна в Испания, където мъжът останал да работи.
Той се завърнал доброволно в България през 2012 г., за да съдейства по друго задочно дело, по което бил обвиняем отново за деяние, наказано с глоба.

"Мъжът не е имал други провинения повече от 10 г., проявявал се е като морална и почтена личност, помагал за лечението на други наркозависими", са сред мотивите за помилването.

Комисията е счела, че няма риск от рецидив.

От началото на годината са помилвани седем лишени от свобода.
За периода юли-септември комисията по помилване се е произнесла по 102 молби на осъдени, като 90 от молбите са решени с отказ.

В случаите на отказ експертите са счели, че помилването би представлявало омаловажаване на тежестта на извършеното престъпление и пренебрегване на опасността от рецидив.
Десет от преписките са прекратени.