Пищалов е бил санкциониран за този период с около 67 000 лева заради неизпълнени изисквания по гледане на животните. Това сочи справка на Държавния фонд „Земеделие“ в Кюстендил, предаде БНР.

Конете бяха открити през миналия уикенд. Собственикът на стадото от 100 коня - Петър Пищалов от Кюстендил, изоставил животните без храна в местността Бек бунар в Осоговската планина. Заради случая директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Кюстендил - д-р Емил Гъгнев, бе освободен като временно изпълняващ длъжността. За временно изпълняваща длъжността директор бе назначена д-р Велка Войнова, която е началник на отдел "Контрол на храните" в областната дирекция.

Фермерството си Петър Пищалов стартирал с 10 коня през 2013 г., които гледал в кюстендилското село Буново. През 2014 г. регистрирал 99 овце, 20 коня, 6 кози и 3 говеда. За настоящия фермерски сезон, според справките, той гледа 287 овце и 77 коня, които явно е пуснал в Осоговския балкан.

Санкциите срещу него са 5% от поисканата субсидия, след като не е изпълнявал нормативните изисквания по гледането на животните. Все още не са огласени резултатите от проверката на комисията от централното управление на Българската агенция по контрол на храните. Тя е извършена на място на животновъдните обекти на Пищалов в края на седмицата и ще покаже има ли и какви ще са новите санкции срещу него.

Познати на фермера коментират, че след всяка получена субсидия той купувал животни, а като го питали как ще ги гледа, се кръстел - бил набожен.