Засилване на интереса към антигенните тестове след приравняването на резултатите от тях към тези от PCR тестовете - това очаква Кирил Кандиларов, съосновател на медико-диагностични лаборатории "Кандиларов", във връзка с обявената от правителството предстояща нормативна промяна. По думите му антигенните тестове и сега са много популярни, заради по-ниската цена - 30 лева, и бързия резултат, излизащ в рамките на 15 минути.

"Антигенният тест е много точен при пациенти с оплаквания, висока температура, хрема, болки в гърлото. Когато пациентът няма симптоми и е само вирусоносител, PCR тестът е по-точен." разказа пред Dir.bg Кирил Кандиларов.

Управляваните от него и другия съосновател д-р Найден Кандиларов лаборатории са разположени в 15 населени места, сред които София, Пловдив, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Гоце Делчев. Разполагат и с 60 пункта за взимане на кръв за изследвания от всички области на медицината - хематология, коагулация, биохимия, имунология, хормонални изследвания, вирусология, микробиология, паразитология, туморни маркери, уринен анализ.

Освен антигенни тестове, в лабораториите "Кандиларов" се правят и 3 вида тестове за антитела от коронавирус - бърз, Elisa и Clia. Лаборантите взимат и проби за PCR тестове, както в София така и във Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Гоце Делчев, Сандански и Разлог. Пробите се изпращат за обработка в друга лаборатория.

Наблюденията на Кирил Кандиларов за последните седмици показват, че по-малко хора отиват да си направят PCR тест, а през изминалата седмица намалява и броят на пациентите, които търсят антигенен тест. Стандартно за София е броят на двата вида тестове за ден да е приблизително еднакъв, като миналия четвъртък например са взети между 50 и 100 проби за PCR, и още толкова за антигенни тестове. През лятото броят на PCR тестовете в цялата страна беше по-голям, заради пътуванията на хората извън България, припомни Кандиларов.

Като актуална тенденция Кирил Кандиларов очерта големия интерес към тестовете за антитела.

"Откакто започна втората вълна на COVID, интересът е засилен, заради това, че преболедувалите вируса искат да видят колко антитела са изградили. Има и пациенти, които са имали някакви симптоми, и смятат, че са го преболедували, и от интерес си го пускат, за да разберат, дали наистина е така".

Трите вида тестове за антитела са на различна цена и с различна точност - бързият тест, който не е толкова точен, като другите два, струва 22 лева. Клиа тестът и Елайза тестът се правят на апарат, а цените им съответно са 35 и 48 лева.

 Коридор за пациенти, желаещи да си направят PCR

Проби за PCR тестове се взимат в 3 от лабораториите "Кандиларов" в София. Организацията е направена, за да няма смесване с други хора, които не искат да си правят такъв тест. Взетите проби се изпращат до друга лаборатория за обработка, но в най-скоро време ще започне изработването им и в съществуващата собствена генетична лаборатория, посочи Кирил Кандиларов.

За трудноподвижните пациенти може да се запише индивидуален час за правене на тест, след предварително обаждане. Предлага се и мобилна услуга в домовете на хората. Отново след уговорка по телефона екип на дадена лаборатория отива до съответния адрес и взима проба за тест.  

След началото на пандемията проблем за лабораториите "Кандиларов", а и не само за тях, се оказва намирането на регистратори и лаборанти, желаещи да работят с пациенти, дошли да си направят тест за коронавирус.

"Регистратор е човекът, който приема пациентите в лабораторията. Той трябва да е запознат със софтуера, с програмата за въвеждане на информация и с видовете изследвания. Регистраторът отговаря и на въпросите на пациента, затова трябва да е добре запознат с различните изследвания", обясни Кирил Кандиларов.

Над 200 души работят в лабораториите и пунктовете "Кандиларов". За хората на първа линия има допълнително заплащане по специално разработена бонус система.  

 "Към момента в нашите пунктове и лаборатории няма проблем с кадрите, но винаги един-двама лаборанти в повече са добре дошли. Защото имаме доста пунктове и от време на време ако някой се разболее, те да ги заместват", каза още Кирил Кандиларов.

Медицина на бъдещето 

Healthyco -  платформа за телемедицина

Преди година Кирил Кандиларов, заедно със своя съдружник Стоян Дипчиков дават старт на дълго разработван от тях проект - платформа за телемедицина. Тя е насочена към пациентите, които се нуждаят от второ лекарско мнение.  Healthyco осигурява възможност за връзка с повече от 250 лекари, от над 30 специалности и набира все по-голяма популярност в хода на пандемията. Платформата работи по следния начин:

"Ако човек се нуждае от консултация с ендокринолог, посещава страницата на специалност "Ендокринология", след което избира конкретен лекар, като преди това има възможност да се информира за цена и работен график/ свободни часове. Консултациите могат да се осъществяват чрез размяна на текстови съобщения или видео разговор, като лекарят получава нотификация за направената заявка. Непосредствено преди часa за видео консултация пациентът и лекарят получават напомняне за запазен час и предстояща консултация. Всички видео консултации се осъществяват през специално разработена за целта платформа.

В случай, че пациентът е избрал консултация чрез текстови съобщения, лекарят отговаря в рамките на до 3 работни дни."

Всички консултации с лекар в платформата за телемедицина Healthyco се заплащат от пациента или здравноосигурителните компании, с които дружеството има подписан договор. 

Кирил Кандиларов се надява, че в продължаващите условия на пандемия услугите в областта на телемедицината ще започнат да се заплащат от НЗОК. Той дава за пример Германия, където от началото на пандемията всички лични лекари са започнали да дават онлайн консултации на своите пациенти, ползвайки други разработени за целта платформи. Според него ситуацията, създала се покрай коронавируса, е дала тласък на телемедицината в Европейския съюз и не само.