57-годишният Иван Евстатиев е задържан за 72 часа, а преди два дни Районната прокуратура в Панагюрище му повдигна обвинения затова, че на 15 януари т.г. в хотел "Стрелча" се е съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 г., като го е привел в безпомощно състояние. Престъплението е по чл. 152 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера, наблюдението и осъществяването на надзора по досъдебното производство срещу Иван Евстатиев е възложено на Районна прокуратура-Пазарджик. Причината е, че двамата прокурори от Районна прокуратура-Панагюрище са си направили отвод по делото, за да не са налице, каквито и да е съмнения в тяхната безпристрастност.

Днес от Районната прокуратура в Пазарджик са внесли искане в Районния съд в Панагюрище за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за обвиняемия.

От държавното обвинение съобщиха, че пострадалото 16-годишно момиче е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог. По делото до момента са проведени разпити и на други свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, както и химическа експертиза за установяване концентрацията на алкохол.

На местопрестъплението е извършено претърсване и изземване, при което са иззети множество веществени доказателства, които също ще бъдат обект на експертни изследвания. 

Според неофициална информация Иван Евстатиев е признал пред разследващите, че е правил секс с дъщерята на бившата си секретарка, но според него това е било напълно доброволно и за изнасилване и дума не може да става, съобщи "Труд".

В Стрелча протестите и напрежението не стихват. Хората се заканват, че
ще линчуват
бившия кмет и настоящ общински съветник, ако той бъде освободен от ареста, съобщиха bTV и Нова телевизия. Жителите на градчето бяха категорични, че не го искат в Стрелча, тъй като там няма място за развратници.

Бабата на изнасилената Ирина пък заплаши, че ще протестират до край срещу този „педофил” и се закани, че ще му отреже мъжкото достойнство и ще го хвърли на площада. Хората са обезпокоени, че ако делото се гледа в техния град, няма да има справедливо правосъдие за Иван Евстатиев.

В петък бившият кмет поканил момичето в общинския хотел в Стрелча, когато то се прибирало към дома си. Иван Евстатиев е живеел в него, докато е бил кмет на общината и след края на мандата си, като е ползвал помещения на обитаемия втори етаж. Ученичката твърди, че е пила само сок, но се предполага, че в него е имало упойващи вещества.

Протестиращите в Стрелча не са съгласни със заключението на полицията, че не е имало физическо насилие срещу момичето, а само сексуално посегателство.  Свидетел разкри, че ученичката е била с цепната устна и цялата в кръв, когато я видял. Местните подчертаха, че Ирина не е разхайтено момиче, а скромно и умно дете, отличничка в училище.

Най-добрият й приятел заяви, че след случилото се никой не я е виждал и не е говорил с нея и с нейните родители.

Дано да се оправи. Доверила му се е”, каза момчето.

Майката на момичето е технически сътрудник и на настоящия кмет на общината, но от случилото се с детето й не е на работа.

В сряда Общинският съвет в Стрелча ще се събере на извънредна сесия, за да отнеме почетното гражданство на Иван Евстатиев. Кметът на община Стрелча Стойно Чачов допълни, че ще бъде поискана и оставката на Евстатиев като общински съветник, предаде "Фокус".

Родителите на изнасиленото момиче отказват всякакви контакти с медиите.