Властите издирват собственика на бивша фабрика за вар край Горна Оряховица, след като дете се удави в басейн за преработка на химикали, пълен с дъждовна вода. Изоставеното предприятието се оказа разградено и съвсем достъпно, съобщава Нова тв.

"Установи се кой е собственикът на имота, земята и сградите. Това е фирма, закупила имота през 2014 г. през ноември със седалище и адрес в град Трън, а собственикът на фирмата е с адресна регистрация в град Перник", каза Тодор Джуров, представител на Община Горна Оряховица. Той допълни, че с течение на времето ще бъдат дадени предписания на собствениците с цел да бъде обезопасен обектът.

Кадър: Нова тв

По думите му преди не е бил констатиран друг инцидент, но е имало предписания за обезопасяване на мястото. Освен това собственикът на фирмата не си е плащал данъците. "Община Горна Оряховица е завела изпълнително дело, за да си възстанови средствата. "Трудно се комуникира със собствениците, защото са си сменяли адресната регистрация", каза още Джуров.

Той обясни, че е имало случаи, в които са се разрушавали сгради и полицията е била сезирана. "Възелът преди е извършвал дейности като гасена вар. Не мога да кажа обаче кога е работил последно", заяви представителят на Община Горна Оряховица.

Припомняме, че 8-годишно момче се удави в стара варница в квартал "Калтинец" в Горна Оряховица. Инцидентът станал около обед в неделя, докато група деца се къпели в съоръжението, служело навремето за гасене на вар.

В летните горещини децата използвали варницата, която е с размери 3 на 4 метра, да се разхлаждат. Едното обаче потънало в дълбоката 2 метра вода и не изплувало.