Промените ще бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание между двете четения на Кодекса за застраховането, предаде БНР.

Само преди седмица депутатите одобриха на първо четене проекта на Министерския съвет, който изключи възможността за електронно сключване на застраховката. Мотивът беше, че не винаги може да се установи индентичността на застрахования автомобил.

От РБ обаче предлагат при застраховането в интернет да се сканира талонът на колата.

Десните искат също да отпадне стикерът, с който се доказва сключването на застраховката.

Друго предложение е застрахованият да съди веднага застрахователя, ако е отказал да изплати обезщетение. Според приетите на първо четене текстове застрахованият трябва да изчака шест месеца преди да заведе дело.

Предлага се още застрахователните обезщетения да се изплащат в брой, а не само по банков път, както и намаляване на административната тежест за сервизи и фирми, които отстраняват щети за сметка на застрахователя и са външни изпълнители.

Неотдавна изпълнителният директор на "Алианц България" Пламен Ялъмов коментира пред "Капитал Daily", че със забраната България ще се отдалечи от европейските тенденции за продажби. Ялъмов посочи, че не разбира защо може свободно да се пазарува онлайн дрехи, техника и още много неща, но точно за "Гражданска отговорност" трябва да е забранено.

"Искаме възможност да продаваме застраховки изцяло онлайн", добави той. Забраната няма как да ограничи застрахователи от други държави в ЕС да предлагат електронно полици в България и нищо не пречи една румънска компания например да продава така, добави Ялъмов.