Срокът на тримесечния мораториум върху износа на дървесина изтича днес.

„Юристите, които ме консултират, казват, че мораториумът е още в сила”, обясни Костов и допълни, че според формулировката на мораториума, той се налага до законодателни промени.

Костов коментира, че се надява още утре законът да бъде гласуван на първо четене в парламента и добави, че след това най-вероятно след седмица законът ще мине и на второ четене.

Миналия петък липса на кворум провали разглеждането на закона.
 
Георги Костов обясни, че промените в закона не могат да се направят, без да се вземат предвид подзаконовите нормативни актове, тъй като двете заедно вървят в пакет.
 
Ще забраним за извършването на дейности в тъмните часове на денонощието. Ще задължим всички камиони, които влизат в гората, да си поставят GPS-и. Даваме повече правомощия на служителите по горите в рамките на едно държавно горско предприятие. Изискваме от горските да преминават допълнителни курсове. Създадохме горещ телефон на 112, свързан пряко със системата на горите. Често в рамките на половин час може да се реагира, обясни зам.-министърът.

Освен това има изисквания към автомобилите, които извършват превоза към преработвателните складови, да имат камери, каза Костов.
 
Той обясни, че тези, които са решили, че на всяка цена трябва да извършват престъпление, много трудно могат да бъдат спрени, но по думите му има достатъчно превантивни мерки за това.

Даваме повече правомощия на служителите на горите да действат при повече правомощия от досегашните им. Ние създадохме нови мобилни екипи, които ще могат да действат изцяло и на други територии”, обясни още заместник-министърът.