В 9 часа се регистрираха само 101 от нужните 121 депутати. Беше дадена 15-минутна почивка, след която да бъде направен нов опит да се събере кворум. И след нея обаче нямаше достатъчно народни представители. Председателят Цецка Цачева заяви, че в 9,30 ще бъде направен трети, последен опит. Но и тогава в залата бяха само 113 депутати. Така днес парламентът няма да работи.

Междувременно, още след първия провален опит, Цвета Караянчева от ГЕРБ даде брифинг, на който заяви: 

По програма като първа точка щяхме да гледаме на първо четене Закона за горите. Предвид това, че преди три месеца наложихме мораториум, трябваше да действаме бързо. БСП и ДПС саботираха заседанието като не се регистрираха”. 

По думите й отговорността за неприемане на законопроекта ще е тяхна, защото може да се наложи за втори път да се налага мораториум (този изтича на 9 юни).

"Поради това, че на някой не му се работи и иска да саботира работата на НС, изменението на Закона за горите няма да бъде прието. Моля коалиционните ни партньори да осигурят кворума”, призова Караянчева, цитирана от "Фокус".

Промените срещу незаконната сеч предвиждат задължително планиране на всички горски територии, с изключение на тези, предоставени за нуждите на националната сигурност и отбраната. Така дейности ще могат да се извършват само при влязъл в сила горскостопански план или програма, изготвен от съответния собственик.

В отговор на обвиненията Мая Манолова каза, че депутатите на БСП са в парламента, но искали да проверят дали колегите им от ГЕРБ вече са тръгнали към морето.

Дали си спят в къщи или изобщо, каквото и да правят, то не е това, което им е вменено от хората", добави социалистката.

Запитана дали от левицата ще се регистрират при повторен опит за събиране на кворум тя отговори, че ще изчакат да видят дали са се събрали от мнозинството.

"Все пак ни управлява четворна коалиция. 4 парламентарни групи с такова мнозинство да не могат да започнат заседание, според мен е абсолютно несериозно отношение. Много се разхайтиха, това беше начин да им бъде припомнено“, заяви още Манолова.

Нека да поработят малко и управляващото мнозинство, и да се стегнат, каза и лидерът на БСП Михаил Миков. По думите му очевидно в управляващото мнозинство има проблеми - "юрнали" се по местните избори, което затруднявало сериозно законодателната дейност.

Миков увери, че не са имали уговорка с ДПС да провалят кворума.

Управляващите носят цялата отговорност за осигуряване на кворума, коментира пред журналисти и зам.-председателят на НС Алиосман Имамов, предаде БТА.

"Този номер го научихме от ГЕРБ, няма никакво отношение към Закона за горите, няма никакъв проблем със закона", добави депутатът и уточни, че ДПС ще обсъди дали да го подкрепи (закона).

Попитан дали има уговорка с БСП да не се влиза в зала, Имамов отговори, че този въпрос се е консултирал сред опозицията. На въпрос "С каква цел?", той отвърна с друг въпрос - "С каква цел ГЕРБ си играеше на "влез-излез" в парламента през миналия мандат?".

"Забелязахте ли, че най-голям брой отсъстващи имаше от РБ, защото имат повече министри, отколкото депутати", коментира още депутатът от ДПС.

Зам.-председателят на парламента Димитър Главчев (ГЕРБ) обаче заяви, че отново се е оформила старата коалиция - БСП, ДПС и "Атака".

"Колкото до думите на една дама (Манолова - б.р.), че депутатите на ГЕРБ са се разхайтили, не й отива на възпитанието или може би такова й е възпитанието", добави той, като подчерта, че с колегите му са били в залата.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък коментира, че който не присъства в зала, означава, че му е безразлично какво става с българската гора или по-скоро има преки икономически интереси да не бъде приет този закон. Той се съгласи с ГЕРБ, че действията на БСП и ДПС са саботаж и определи като безотговорни обвиненията им.

Днес парламентът трябваше да разгледа и промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от министър Петър Москов, заради което, по предложение на РБ, бе отложен петъчният парламентарен контрол. 

По този повод съпредседателят на РБ Радан Кънев написа във Фейсбук:

"ДПС и БСП бойкотираха пленарното заседание, за да спрат окончателното приемане на Закона за здравното осигуряване. Така разкриха кой спира реформата в здравната система и закриля далаверите с парите от вноските ни. Реформите са в преломен етап, изборите наближават - оттук насетне подобни бойкоти ще има много, явно трябва да сме по-отговорни".

Той призна, че от залата са отсъствали 7 депутати от РБ, двама от които без предварително заявена причина.

Вчера мнозинството заличи окончателно в Закона за здравното осигуряване понятието "основен" пакет. Така се осигурява възможността в последващите текстове пакетът от медицински услуги, който плаща Здравната каса, да се раздели на основен и допълнителен.