Двете полеви болници - в Пловдив и Русе, са демонтирани, заради липса на нужда от тях.

Изграждането на полеви болници на няколко места у нас беше поръчано от управляващите и Щаба след началото на епидемията. До използването им обаче така и не се стигна.

Първо Министерство на отбраната съобщи, че започва демонтиране на леглата и параваните, които бяха поставени на мястото на спортните съоръжения в многофункционалната спортна зала в Пловдив с цел да бъде полева болница в случай на много заразени от коронавирус.

Полевата болница беше изградена в Колодрума от военните в края на март, като целта беше в случай на препълване на болниците със заразени с COVID-19, в спортната зала да се приемат леки и средно тежки случаи.

След премахването на леглата и оборудването на полевата болница, залата отново ще се ползва за провеждането на спортни и музикални събития при спазване на всички текущи мерки срещу разпространението на коронавируса.

Многофункционалната спортна зала "ОЗК Арена" в Русе също се връща към нормалното си предназначение, след като в края на месец март бе превърната във военно-полева болница.

Военнослужещи от поделението в Русе започнаха да разглобяват инвентара - легла и шкафчета, всичко ще бъде транспортирано обратно към складовете на Държавния резерв в Калипетрово, Силистренско.

При подготовката за евентуално разрастване на епидемията преди два месеца там бяха докарани общо 300 легла - 237 в основната зала, а още 63 в други помещения, където да бъдат тежките случаи, пише rusemedia.

"ОЗК Арена" бе избрана заради нейната многофункционалност, която позволява да се обособят помещения с различни функции -столова, санитарни възли, приемна за пациенти, лекарски кабинети. След оборудването й залата беше запечатана, а след отшумяването на епидемията от коронавирус тя вече не е нужна за медицински цели.