Свикнали сме да говорим за пролетна умора, когато слънчевите лъчи се задържат по-дълго на небосклона и устойчиво вдигнат температурите до комфортните над 20 градуса. Тогава организмът ни започва адаптация към новите климатични условия, пренастройва обменните процеси и въпреки повишеното ни настроение, често ни обзема една ленивост, меланхолия и необоснована умора. И ако за това има свое биохимично обяснение (макар и не докрай проучено), малко от нас забелязват, че кожата ни - изсветляла отдавна от миналогодишния тен, е често доста повяхнала, дехидратирана и не така еластична. За хората с атипична кожа, екземи, акне и различни кожни раздразнения, зимният сезон може значително да утежни състоянието им. Но и това е обяснимо.

Какво прави студеното време с кожата ни?

Като се изключи промяната в хранителния режим към по-мазни и тежки храни през зимните месеци и носенето на по-плътни дрехи, покриващи основната част от кожата, всяка зима винаги оставя своя отпечатък върху състоянието на най-големия човешки орган. Кое налага това?

През зимата влажността на въздуха намалява поради студените температури и заедно с отоплителните системи, които изсушават въздуха, водят до дехидратация на кожата.

Комбинацията от хигиенни навици, ниски температури и облекло от плътни материи могат да нарушат баланса на водно-липидната бариера. Сапуните, като измивни вещества, в случай, че имат несъобразено за кожата pH, крият риск да повлияят върху киселинната мантия на кожата, но когато ниските температури допълнително спомогнат за изсушаването на кожата, последното, от което тя има нужда, е катове дрехи, често от изкуствени материи, през които кожата не само не диша, но понякога реагира и с кожни раздразнения и екземи.

Консумацията на вода и течности рязко намалява в студените сезони, което дехидратира кожата, а натрупаните мъртви клетки трудно се ексфолират, поради по-малкото излагане на слънце.

Така или иначе вече е пролет и към пост-ефектите на студените месеци трябва да добавим още един - чувствителност към полени или т.нар. сезонна алергия, която често се представя върху кожата като сърбеж и различни форми дерматит.

Кога да обърнем внимание на кожата си?

По принцип винаги, но какъвто и съвет да дадем, обикновено хората забелязват промяната й, когато температурата стане подходяща за излизане по къс ръкав. Оценката на ефектите на зимата обикновено водят до употребата на лосиони, които имат за цел да възстановят част от щетите, нанесени върху кожата.

Съвет в няколко стъпки:

Проверете дали кожата ви е изсушена или раздразнена от студа и използвайте подходящ продукти за хидратация и успокояване, но не пренебрегвате това, че след зимния период кожата често има натрупани мъртви клетки, които могат да я направят по-суха и безжизнена. Ексфолирането й може да спомогне да се отстрани тази натрупана кожа и да се стимулира регенерацията на клетките.

Използвайте хидратантни продукти с високо съдържание на влага, за да възстановите влажността и мекотата на кожата си.

Адаптирайте продуктите, които използвате, за да съответстват на променените й нужди. Това означава, че продуктът трябва да възстанови хидратацията на кожата и да я направи устойчива на последващите ефекти на топлото време - баланс във водно-липидния слой, дълбока хидратация и успокояване на кожните раздразнения, когато такива са налични.

По възможност търсете един продукт, който може да изпълни всички тези задачи и той да е от натурален произход, за да може да не се утежняват ефектите върху кожата и да сте сигурни, че тя поема толкова, колкото й е необходимо.

Има едно растение, което изисква минимална обработка, за да се превърне в най-необходимия за всякакви случи и типове кожа. Това е Алое вера.

Алое вера не е само хидратант!

Обикновено ползваме нещо, защото знаем, че е полезно, но не винаги сме наясно с какво то може да ни помогне и как. Такъв е и случаят с Алое вера. На гела на това растение се преписват почти чудодейни свойства, но действието му върху организма и кожата на човек е все пак ограничено. Ето при какви случаи можете да използвате Алое вера:

Кожата може да има нужда от алое вера в различни ситуации и условия. Ето някои от тях:

Слънчеви изгаряния. Алое вера е изключително полезна за успокояване и овлажняване на кожата след излагане на слънце. Нейните успокояващи и охлаждащи свойства могат да намалят зачервяванията и болката, свързани с изгарянията.

Суха и дехидратирана кожа. Алое вера е отличен хидратиращ агент и може да помогне за възстановяване на влагата в сухата и дехидратирана кожа.

Раздразнения и възпаления. За кожа, която е раздразнена или възпалена поради различни фактори като алергии, контакт с агресивни химикали или екземи, алое вера действа успокояващо, намалява сърбежа и възпалението.

Акне и проблемна кожа. Алое вера има антибактериални свойства и може да помогне в борбата с акне и други проблеми с кожата от възпалителен или бактериален характер.

Стареене на кожата. За кожа, която е склонна към стареене, алое вера може да бъде полезна, тъй като съдържа антиоксиданти, които помагат за намаляването на свободни радикали и така забавя процеса на стареене.

Лечение на рани и кожни разкъсвания. Алое вера може да бъде използвана за лечение на рани, ожулвания и разраняване на кожата, като подпомага бързото заздравяване и регенерация на кожните тъкани.

Козметичен гел от Алое или директно от листото?

Много хора отглеждат растението в домашни условия и го ползват за всякакви здравословни цели. Както стана ясно, то бързо връща хидратацията като съхранява влагата, има охлаждащ и успокояващ ефект, намалява възпалението, регенерира клетъчната структура на кожата и има силно антиоксидативно действие. Но дали директното приложение на гела от прясно откъснато или закупено листо има същите качества и действие като чистите продукти от контролирано производство, сертифицирани, клинично изпитани и гарантирани като ефект от надеждни производители на специфична грижа за кожата, като испанския козметичен гигант Laboratorios BABÉ. Техният 100% Алое вера гел отговаря на всички стандарти за биологично чиста продукция, липса на замърсяване при технологичната обработка и затова гарантирано предоставя всички гореизброени ефекти и то при всички видове кожа. Защо това не може да се гарантира при натуралната апликация на гела от прясно обработеното листо?

Снимка: Laboratorios BABÉ

Контролът на чистотата и качеството на Алое вера е от изключително значение. Когато растението се отглежда в домашни условие, поради ограниченото му количество, често хората са склонни да прилагат гела от всички листа, дори някои от тях да имат видими изменения, които влошават качеството на гела, който ще извлекат от тях, като петна по листата, изсъхване или пожълтяване, физически деформации, меки или воднисти участъци, плесен или гнилостен процес. Всички те променят състава на гелообразното вещество в тях и заедно с полезните вещества, кожата ви ще получи и такива, които може да предизвикат силна реакция.

Предварителна подготовка на гела на Алое вера за почистване и премахване на остатъците от растението се прави в лабораториите, които създават продукти от него. В домашни условия гелът обикновено се извлича директно и така се нанася, което крие риск за замърсяване при приложението му.

Чувствителност към натуралния продукт. Има хора, които проявяват чувствителност към директното приложение от листо, но нямат такава при извлечения гел в готов козметичен продукт. Причините могат да са или изброените до тук, или специфични добавки в почвата на домашно отгледаното растение, което променя състава на гела. Различни препарати за пръскане и подхранване на почвата могат да доведат дори до алергични реакции. Алое, използвано за козметични цели, е отглеждано под контрол на пестициди и почвени добавки, които могат да повлияят на състава и качеството на растението.

Съхранението на Алое е проблем, който често остава пренебрегнат от любителите на директната апликация. Листата на Алое обикновено са големи и докато листото е на растението от него е немислимо да се изрязват "дози" за единично мазане. Листото трябва да се откъсне цялото. От този момент нататък то започва да загнива и всяка следваща апликация е с все по-ниско качество. Дори да се извлече целия гел и да се съхрани в съд в хладилник, трудно може да се спре естествения процес на ферментация, което значи, че той трябва да се приложи максимално бързо.

Има още едно предимство, което 100% Алое вера гел на Laboratorios BABÉ притежава: Към състава на гела са добавени още бетаин, който, освен че допълнително хидратира, успокоява и омекотява кожата, но подобрява бариерната защита на кожата и по-лесното освобождаване от мъртвите клетки. Освен това бетаинът възпрепятства лесното отмиване на гела и така ефектите от лечебното растение се запазват за по-дълго време. И това не е всичко:

Пантенолът в 100% Алое вера гел се припокрива със свойствата на алое и усилва действието на гела. Свойствата на пантенола са противовъзпалителни и регенериращи, хидратантни и овлажняващи, антиоксидантни и подобряващи еластичността на кожата. Абсолютно същите свойства притежава и лайката, която е другия компонент, който присъства в 100% Алое вера гел.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Чрез натурално чистият продукт на Laboratorios BABÉ 100% Алое вера гел всички качества на растението са многократно подсилени и защитени чрез допълващото действие на тези три компонента.

Самият гел е плътен, но се нанася изключително лесно и в момента на нанасянето попива. Не отежнява кожата, не лепне и не оставя следи по дрехите. Той е идеално средство за бързо премахване на дискомфорта и лекото възпаление на кожата след бръснене, епилиране и кола маска. Също така той е идеална защита и подкрепа при всякакво кожно лечение.

С подкрепата на: Laboratorios BABÉ