Навръх 20-годишнината на bTV Светослав Иванов разказа някои от най-паметните за него моменти в телевизията по време на специалното издание по повод празника в понеделник вечер.

"Когато си журналист с мисия, не мислиш за опасностите, които могат да те вкарат в неприятности", сподели Светльо.. Две истории за страстта към истината, отвели водещия на "120 минути" до арест.

В открито море на 80 морски мили от Ивицата Газа Светослав Иванов отразява военна операция на израелските сили, в която за съжаление загиват 9 души, а над 60 журналисти са арестувани и депортирани в своите държави. Светльо проследява опита на шест кораба да пробият военната блокада на Израел. "Лично аз си знаех, че няма да стане, но не очаквах да има толкова трагично развитие на операцията", сподели той с водещите Деси Стоянова и Николаос Цитиридис. В продължение на няколко години след това на Светослав Иванов му се налага да дава показания за различни разследвания на злощастната операция, сред които на ООН, Европейския съюз, Скотланд ярд. Случката става повод и за написването на най-дългия пътепис в сборника му "Там, където загинаха дърветата".

Вторият арест на журналиста на bTV има меко казано по-благоприятна развръзка и се превръща в забавна история, която той разказва и до днес. Действието се развива в Демократична република Конго по време на президентски избори с интегрална бюлетина с 3800 кандидати - дебела, колкото старите английски неделни вестници, по думите на Иванов. Журналистът и операторът, с който пътува, отиват да снимат емблематичната река Конго - няколко кадъра, които да дадат на зрителите контекст - кадри, които се оказват неподозиран риск. От крайбрежните храсти изскача военен с картечница:

"- Какви сте вие, бе?, - Журналисти. - Арестувани сте. - Защо? - Защото снимате границата с Бразавил".

Военните отвеждат журналистите в джунглата при своя полковник и разговорът продължава: "- Имате ли пари? - Имаме", потвърждава Светльо, след което изважда всичко, с което разполага, дава го на конгоанците и чува: "Вече не сте арестувани".

Историята се случва навръх рождения ден на журналиста и той споделя с усмивка, че е приел непредвидения харч за почерпка по този повод.

Светослав Иванов е репортер, водещ, автор е на документални филми, снимал е в някои от най-опасните места по света. От няколко години води всяка неделя най-гледаното обзорно актуално предаване в българския ефир - "120 минути".