В столицата са обработени всички стръмни участъци по пътищата, заради започналия снеговалеж, съобщиха от пресцентъра на Столична община. В момента се работи в кварталите Кремиковци, Панчарево, Банкя, Витоша и по-високите квартали на София. Машините са в готовност и са разположени на съответните места. Започнала е обработката на улиците със смеси срещу заледяване. Приоритетно се обработват улиците, по които се движи масовият градски транспорт.

Нови обилни валежи от мокър сняг започнаха по високите части и на област Смолян, съобщиха от пътноподдържащата фирма. В ниските части на област Смолян вали дъжд. Пътните настилки са мокри и хлъзгави.

Силен сняг вали на Пампорово, Превала, Рожен, по пътя Смолян - Мугла, и високата зона на село Турян.

Пътищата са проходими при зимни условия. Заради заснежените пътни настилки, са въведени следните ограничения: Всички автомобили да се движат с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета по пътя Смолян - Мугла, след Затворническо общежитие. В проходите Превала и Пампорово е забранено преминаването с ремаркета и полуремаркета.

В Пампорово движението е силно натоварено. Заради наплива от автомобили, на места около големите хотели се преминава еднопосочно, с изчакване. Проходът се чисти от ротор и два специализирани автомобила. Заради силния снеговалеж, видимостта е намалена до 50 - 100 м.

Снегорин поддържа направлението към село Мугла. Задължително с вериги, без ремаркета и полуремаркета трябва да се движат автомобилите по пътя Смолян-Мугла, съобщиха от "Титан Клинър"- Смолян. От фирмата информират, че във високите части на област Смолян са започнали нови обилни валежи от мокър сняг.

Слаб сняг вали и в Пазарджик. Обилни са снеговалежите в родопската част на областта, където снежната покривка достигна до 50 см в района на Белмекен и Сърница, пише "24 часа".

Заради преваляванията от сняг, пътните настилки в областта са мокри и хлъзгави, особено в Родопската част на региона. Навсякъде пътищата са почистени и опесъчени.

Товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета по пътя Батак - Доспат. Същите ограничения са въведени и на пътя Велинград - Сърница, Белово - Юндола.

В Пловдив също вали сняг. Пътната настилка на АМ "Тракия" е чиста, но черна и мокра. Коли от районните служби са на обход и в готовност да чистят при нужда. от Температурите в областта са от 0 до 4 градуса. Сняг около 5 см има единствено в района на Лъки - Загражден, Белица и Здравец. И там не вали сняг в момента, каза дежурният в ОПУ.

В Бургас пък вали дъжд, който се очаква да продължи и утре. Пътните настилки в града са мокри и хлъзгави, съобщава агенция Фокус.

Трафикът по бургаските улици към този час на деня е интензивен. Потокът от автомобили е съсредоточен в централната градска част и по основните пътни артерии и кръстовища. Традиционно с края на неделния ден по-интензивно става движението около големите хирепмаркети.

Няма данни за възникнали пътни инциденти. Автобусите от градския транспорт се движат по разписание.

Възстановено е електрозахранването на всички селища в област Смолян, които по-рано днес останаха за няколко часа без електричество заради аварии, информират от EVN. Прекъсването на електроснабдяването е било причинено от обилния сняг, предизвикал скъсване на електропроводи и падане на дървета върху жиците. Проливният дъжд, паднал в района на Златоград е причинил наводняване на избени помещения в града, уточняват от Общинската администрация.

Според данни от общинската управа в Златоград е измерено количество на валежите 65 литра за квадратен метър в рамките на 12 часа. Нивото на язовира край Златоград е повишено с 5 метра, но няма опасност от преливане, уточняват от администрацията. Екипи на общината работят от сутринта за отводняване на партерните помещения и разчистване на кални наноси от улиците.

Български автобус бе блокиран от вчера вечерта до неделя вечерта поради катастрофа на камион на сръбска магистрала. От МВнР уточниха по-късно, че нямат сигнали за бедстващи българи.

В останалите европейски държави снегът продължава да създава проблеми в транспорта. От сутринта са анулирани 150 полета на пристигащи и заминаващи самолети на летището на Франкфурт заради обилния снеговалеж. Всички дестинации са засегнати – междуконтиненталните, европейските и вътрешните линии, заяви говорителят на летището, като предупреди, че може да има и други отменени полети.

За днешния ден бяха предвидени 1250 полета от това летище – най-голямото в Германия и третото в Европа. Има и много закъснения. Обратно - в Берлин, където също вали сняг, нито един полет не бе отменен до следобеда.

Шестима души са загинали от измръзване на Балканите- четирима в Хърватия и двама в Сърбия.


Вижте детайлна прогноза за времето