За 87-и ден протестиращи се събират пред президентството с искане за оставката на правителството и главния прокурор. За днес е обявено четвъртото "Велико народно въстание". 

Полицейското присъствие в центъра на София е засилено заради 87-ата вечер на антиправителствени протести. В района има поставени КПП-та, на които органите на реда проверяват щателно личния багаж на протестиращите.

От Отровното трио заявиха, че КПП-та са рехави и се очакват провокатори, ако бъдат забелязани такива, те призоваха демонстриращите да се дистанцират от тях. 

"Не ни виждат, не ни чуват, освен за да могат да ни стрижат и да ни доят или поне така беше преди 86 дни, но Европа ни чу и видя. В понеделник евродепутатите ще обсъдят продължаващите протести в България", заяви Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Хората скандират "Оставка", звучи музика и се произнасят речи. Към 21,50 часа обстановката е спокойна. 

Предишните три Велики народни въстания бяха на 2,10 и 22 септември.

Снимка: БНТ

Движението по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" е спряно.

Ораторите на протеста благодариха на хората от различни градове на страната, дошли в София да изразят недоволството си и да поискат оставка на правителството и главния прокурор. Те съобщиха, че в днешния протест са се включили и българи, пристигнали от Канада и Италия.

Голямо платно с цветовете на националния флаг, носено от около десетина души, беше разпънато тази вечер. На стената на парламента бяха прожектирани видеа за протестите, както и част от телевизионното предаване за изказвания на председателите на български парламенти, а след това на стената бе проектиран червен надпис "оставка".

Около 20,00 часа всички протестиращи в триъгълника на властта включиха светлините на мобилните си телефони под звуците на патриотичната песен "Къде си вярна ти любов народна". 

Малко след 21:30 часа протестиращи направиха ритуал с черна свещ пред Министерски съвет. Извадиха и вуду кукла, която прободоха с игли.

По-рано днес беше блокиран Дунав мост за два часа. 

Снимка: Булфото

Към 19,20 часа протестиращите във Варна достигната до храм "Успение Богородично". След което шествието ще се завърне обратно пред Общината. В този час и там протестът преминава спокойно. 

Протестиращи във Велико Търново преминаха в шествие от паметника "Майка България" до паметника на Стефан Стамболов. Протестът беше охраняван от полицията, инциденти нямаше.

Протестите трябва да продължат, за да бъдат коректив на властта, посочи археологът Недко Еленски, който за поредна вечер излиза на площада. Интелектуалците, които застават зад протестиращите го правят, защото са проумели след 80 дни на протести по площадите, че ситуацията е трагична и от страната излизат интелигентните хора, допълни той.

Бончо Иванов, който от 20 години живее в Англия също участва в шествието. По думите му, когато в Лондон хората протестират, с искания, свързани с данъчни облекчения, здравни проблеми и застраховки, те ги отправят към конкретен депутат за който са гласували.

В момента мъжът работи като електротехник в една от централните общини на Лондон, и коментира, че българите в Англия са много ценени, образованието, което са получили е много добро, но хората с тези умения, биха могли да се върнат в България, ако има промяна в заплащането и в цялостното отношение на държавата към хората, каза той.

Протестирам защото виждам, че в България законите не се прилагат, заяви Трендафил Трифонов, програмист, работещ в международна IT - компания, но живеещ във Велико Търново. Той смята, че хората бавно се събуждат и започват да си задават въпроси. Един от тях е защо един пистолет стои на нощното шкафче на премиера, а не в сейф, както е по закон, посочи той.

В протестното шествие се включиха десетки хора с плакати и искания за оставка на правителството и главния прокурор.