След като премиерът Бойко Борисов откри ремонтирания път Старо Оряхово - Долни Чифлик и Гроздьово - Провадия, той посети  археологическите разкопки на "Провадия Солницата", където се предполага, че е най-старият открит досега праисторически град в Европа. Археолозите ме информираха, че направените изследвания показват, че градът е бил населяван в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. - около 1500 години преди появата на гръцката цивилизация. Откритието е уникално не само за България, но и за Европа, написа във фейсбук страницата си премиера.

Снимка: БТА

Той посети разкопките заедно  с министър Владислав Горанов,  областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Провадия Филчо Филев.

Археологическия екип е  воден от член-кореспондент и заместник-председател на БАН проф. Васил Николов.

Снимка: БТА

Комплексният праисторически обект "Провадия-Солницата" представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700- 4200 г. пр. Хр.). Сред основните предпоставки за това са специализираното производство на сол и успешната търговия на далечни разстояния с този жизненоважен за хората продукт. Разположен е на 6 км от Провадия, на територията на завода за разсол "Провадсол", който подкрепя археологическите разкопки от самото начало през 2005 г. Обектът се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некропол. Заема площ от около 130 дка.

Преди това министър-председателят откри ремонтираните участъци Старо Оряхово-Долни Чифлик и Гроздьово-Провадия и заяви: "С този път за близо 18 млн. лв. ще се облекчи движението, ще бъде по-комфортно и по-бързо". Той обаче призова шофьорите:

"Единственото, което бих помолил хората, е да карат безаварийно и да не го тестват непрекъснато с високи скорости, надявам се да се прояви разум", добави премиерът Борисов.