Благодатният огън пристига в България, самолетът кацна на Летище София.

Българската църковно-държавна делегация се води от Врачанския митрополит Григорий и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Точно в 13:55 ч. българско време той слезе в храма "Божи гроб" и беше раздаден на миряните и църковните представители.

Посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова получи благодатния огън и го предаде на делегацията ни на летището в Тел Авив.

На Летище София огънят бе посрещнат от главния секретар на Светия синод и духовници от всяка епархия.

"Тази светиня ни е толкова необходима, особено в тези дни на изпитания, през които преминаваме. Благодатният огън беше разпространен по целия православен свят. Слава богу, че и ние имаме възможността да донесем светинята в България. Нека тя ни осветява, нека божията благодатна помощ чрез нея да бъде върху всички нас. И така с тази светиня ние достойно и изпълнени с духовна радост да посрещнем празника", каза митрополит Григорий, който ще оглави пасхалното богослужение в храм "Св. Александър Невски". 

Снимка: БТА

На въпрос в какво здравословно състояние е патриарх Неофит митрополит Григорий каза, че "не е нещо сериозно и обезпокоително".

Слизането на небесния огън в навечерието на Възкресение Христово е едно от чудесата на православното християнство. Той се смята за светиня за вярващите. След посрещането на светинята у нас духовниците ще го занесат в параклиса на Синодалната палата. Оттам главният секретар на Светия синод ще го внесе в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Снимка: БТА