Oще една обещаваща ваксина, тази на "Новавакс" се очаква да достигне до хората в средата на годината. Европа също преговаря за доставки на дози, съобщи bTV.

"Новавакс" е малка биотехнологична компания, към която целият свят обърна поглед през последните 2 месеца. Тя има 34-годишен опит в разработването на ваксини, но никога до този момент не е успявала да пробие на пазара. 2020 г. донесе успех за компанията, чиято разработка срещу COVID-19 обещава надежда за човечеството.

В сърцето на "Новавакс" работи българинът Ивайло Неов. Той започва работа там през 2014 г., когато е едва на 25-годишен.

Пред bTV той разказа, че отива в Америка със семейството, когато е бил в 3. клас. Сподели, че е дипломиран инженер-химик и още в гимназията е искал да се занимава с това.

"Когато започнах първата си работа, аз не знаех какво да очаквам и като видиш ваксина, направена, сложена, пакетирана, а това нещо отива до някой пациент или дете - имаш чувството, че допринасяш по някакъв начин на човечеството.

Ивайло е част от екипа по технологичен трансфер. "Ние помагаме на фирми, с които работим и възпроизвеждат нашата активна съставка за ваксини, разберат нашата технология", добави той.

Относно COVID препарата на "Новавакс", Ивайло обясни, че технологията, която използват в компанията е за създаване на така наречения комбинантен протеин. Техният препарат събужда имунната система и се създава дълготраен имунитет.

 

"Хората да си представят, че комбинантният протеин носи снимка в тялото на имунната система на вируса и му показва как изглежда, и му казва, че е лош. А имунната система се приготвя по един определен начин, ако види вируса - как да го унищожи в тялото", обясни българският учен.

На въпрос дали оставаме преносители на вируса след ваксинация Ивайло уточни, че все още науката няма точен отговор. "Важно е всички да се ваксинират - като все повече хора се ваксинират, шансът да се пренася болестта няма да е толкова важен въпрос, защото няма да има инфекция", допълни той.

 

Българският учен уточни, че през януари "Новакс" са получили първите данни от третата фаза на клиничните изследвания във Великобритания. "Имаме още едно изследване в Америка, което е в напреднала фаза и чакаме данни от американското изследване, и с данните от Великобританското започнахме процеса на одобрение на ваксината в Англия и в Европа", допълни той.

Ивайло заяви, че колегите му са запознати с факта, че той е българин и често се интересуват от традициите и обичаите в страната ни.

 

"Разработката на ваксина е отговорна работа, но аз съм работил вече толкова време, че всички се стараят, колкото може по-добре да работят и всички знаят къде отива тази ваксина. Тя влиза в на някой ръката и знаем, че качественият контрол е нещо, което е много важно и дават всичко от себе си, че лекарството е добро и добре направено, че никой да не се колебае, че ще помогне", обясни българинът.

Той беше категоричен, че най-силно вярва в науката, затова ще продължи да учи нови технологии, така че да бъде полезен на обществото.