Българинът все още мисли псориазиса за остро заразно или венерическо заболяване. Някои считат, че то се лекува "с пиене на ябълков оцет" или "с водата, в която ковачите изстудяват инструментите си". Това показва анкета на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, осъществена сред гражданите за последните три години. Данните бяха представени по повод Световния ден за борба с псориазиса - 29 октомври от председателя на асоциацията - Ива Димова на пресконференция в БТА.

Световната здравна организация определя псориазиса за социалнозначимо заболяване. Псориазисът е хронично, автоимунно заболяване, характеризиращо се със засилено делене на клетките на кожата. В световен план болестта засяга между 1 и 3% от населението.

Д-р Иван Богданов, председател на Фондация "Псориазис", заяви, че у нас достъпът на българските пациенти с псориазис до биологично лечение е двойно по-труден в сравнение с всяка друга европейска държава. Като причина за това той посочи двойно по-малкия брой комисии, които разрешават достъпа до този вид лечение, както и двойно по-високия критерий за определяне на тежестта на заболяването.

По думите му билогичното лечение като съвременен метод подобрява значително качеството на живот на пациента, като до него достигат единствено хората с най-тежка форма. "До миналата година бяха около 700 души на 140 хиляди пациенти с псориазис", уточни д-р Богданов. Той бе категоричен, че не може касата по административни причини да определя начина на лечение на пациентите с псориазис.

Ива Димова допълни, че ако специалист изпише биологична терапия още в самото начало на лечението, то сумата, която пациентът трябва да заплати, варира между 3000 и 9000 лева на курс. Ако пък пациентът е достатъчно висок и едър - над 100 килограма, то сумата за биологичното лечение на курс ще коства 20 000 лева.

Друг проблем в България е липсата на действащ регистър на хората с псориазис.

"Ние реално не знаем каква е ситуацията с нашите пациенти, нито знаем какви са им най-честите придружаващи заболявания, нито знаем каква е ефективността на лечението, което използват", посочи д-р Богданов.

Той каза още, че е в ход създаването на регистъра, а според данни от пилотния проект за него, у нас най-често пациентите с псориазис страдат от затлъстяване, тютюнопушене и употреба на алкохол.