След като преди два месеца басейнът започва работа след голям ремонт, учениците се оплакват от сърбеж в очите и дразнеща кашлица.
Това е втори случай на повишена концентрация на хлор, сигнализираха треньори и родители, съобщиха БНТ и бургаският сайт "Флагман".

Родители заплашиха, че ще се обърнат към съда, ако не бъдат взети мерки.

В басейна плуват повече от 500 души - състезатели по ватерпол и деца.
Според треньорите фирмата, която поддържа водата в басейна, не контролира достатъчно химикалите, с които се третира водата, новата вентилация на помещението също не била ефективна.

Треньорът Тодор Костов разказа, че само пет или шест минути, след като децата влизат във водата, те започват да кашлят, да се давят, излизат замаяни.

„Слагат някаква киселина, която има явно реакция с хлора и тъй като вентилацията също не е изрядна, става този газ. Това е втори случай. Първата седмица нормата на хлор във водата беше 0,6, а после рязко скочи с показател 5. Отрова!",
обяснява Соня Стойчева, треньор в плувен клуб „Бриз".

От Община Бургас обаче съобщиха, че експерти от Здравната инспекция са взели проби и анализът е показал, че съдържанието на хлор е в нормите.

Според треньорите по плуване вентилацията не смогва да работи добре.
Или е спирана умишлено, защото вдигала шум.

„Тук, в близост до Младежкия дом, живее общински съветник, чието име няма да назовавам. Човекът Х не искал вентилацията да вдига шум и взеха да я спират. И заради него ще се издушим", разказа още Соня Стойчева.

Катя Делчилова, директор на Младежкия културен център, обясни, че вентилацията работила добре, но понякога, когато напрежението било по-ниско, системата изключвала. Проблемите обаче бързо били отстранявани.