Борбата с коронавируса няма да завърши за година или две, а ще продължи дълго и ваксинацията срещу него ще стане сезонна, както е при грипа. Това обясни по бТВ акад. Богдан Петрунов.

Всяка есен, успоредно с противогрипната ваксина, да се прави и адаптирана ваксина срещу коронавируса, препоръча той. 

България получи първите адаптирани ваксини, които са разработени срещу различните варианти на коронавируса и в частност на "Омикрон" и подвариантите му, както заявиха от здравното министерство. 

Той обясни, че ваксините не са предназначени за бустерна имунизация, "хората трябва да са преминали през целия ваксинационен етап".

"Тези, които са си направили бустерната доза с класическата ваксина, спокойно след два - не повече от три месеца, могат да си направят и новата адаптирана ваксина", поясни акад. Петрунов.

"Много добре трябва да осъзнаем факта, че борбата с Омикрон няма да свърши тази година или догодина. Нашата политика трябва да бъде подобно както на грипната ваксина - всяка година правим имунизация с актуалните щамове, които циркулират. Така да правим имунизация срещу актуалните варианти на коронавируса", каза още имунологът.

Според него вирусът ще продължи да се изменя и това няма да спре скоро.