За първи път у нас е идентифициран подвариантът на Омикрон ВА.4. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Случаите са били са установени в София-град и в област Бургас. В края на юни в страната бе засечен и подвариантът BA.5. 

В НЦЗПБ са анализирани 165 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти с COVID-19 в периода 1 юни - 6 юли 2022 г. Били са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 16 области у нас. При всички изследвани е установен вирусен вариант Омикрон. 

В същото време нараства и броят на по-бързо разпространявания вариант BA.5.x. През юни 37,7%, а през юли 68,4% от пробите са показали този подвариант.

Най-голямо разпространение на вариант BA.5.x се наблюдава в областите Бургас и Варна (66,7%), следвани от област София и София-град (38,6%) и всички останали региони (34,9%).

От днес и нови пет области са в жълтата COVID зона заради повишена заболеваемост за последните 14 дни - Видин, Кърджали, Пазарджик, Русе и Смолян. В червената зона пък са София, Варна и Бургас. 

В София-град, заради разпространението на вируса, се въвеждат маски в болничните заведения и социалните домове, аптеките, дрогериите и оптиките, а в градския транспорт са препоръчителни. До дни и други Регионални здравни инспекции се очаква да обявят подобни мерки.

Засега не се налага въвеждане на противоепидемични мерки на национално ниво, каза по-рано днес пред журналисти здравният мнистър в оставка Асена Сербезова.