Около 800 български и германски туристи, настанени в хотели около плажа "Златна рибка" край Созопол, са лишени от чадъри и шезлонги на ивицата, въпреки че за услугата на плажа почиващите са платили предварително в туристическия пакет. Това съобщиха от Бургаската регионалната туристическа камара (БРТК), след подадени сигнали от собственици на хотели и туристи.

Причината е, че избраният на 18 май концесионер на тази част от бреговата ивица все още не може да влезе във владение заради законови процедури.

"Заради това обаче сега хотелиерите търпят загуби от неустойки за неизпълнение на договорени услуги", каза председателят на камарата Иван Иванов.

Той отбеляза, че за проблема е информирано и министерството на туризма.

"Това е в разрез с апела на министерството да задържим българите на нашето Черноморие", каза Руми Моневска, мениджър на един от хотелите.

Тя заяви, че молбата на хотелиерите е да получат разрешение, за тяхна сметка да наредят шезлонги и чадъри на плажа, да поддържат и почистят плажната ивицата до разрешаването на казуса с избора на концесионер, за да останат клиентите доволни. Моневска каза, че на техния апел от ведомството на министър Николина Ангелкова отговарили "че ако го направят, ще бъдат глобени".

От БРТК информираха, че са изпратили писмо и до председателя на Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, като в него се посочва, че "е недопустимо бизнесът да полага усилия да привлича туристи, а да няма добросъвестен и легитимен стопанин на плажа".

Това се случва, докато прокуратурата нареди на министъра на туризма Николина Ангелкова да инспектира плажовете заради ограничен свободен и безплатен достъп.