486 души са диагностицирани във вчерашния ден с Covid-19 в София. В болниците в града се лекуват 819 пациенти, от които 117 са в интензивни сектори. През последните дни броят на хоспитализираните се увеличава, отчете по време на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет зам. кметът Дончо Барбалов, предаде БНР.

В общински болници се лекуват 98 души, от които 3 са в интензивни сектори. Вчера са издадени 18 смъртни акта за починали от Covid-19. 

"Предполагам, че с увеличаване на броя на диагностираните заболели ще се увеличи и броя на хоспитализираните в следващите дни. Въпреки че все още ситуацията е под контрол все пак трябва да я следим и да работим за лекуване на заболелите и за превенция - знаете ваксинационната ни кампания върви с добър успех", посочи още Барбалов.

През изминалия уикенд общо 1132 ваксини срещу COVID-19 са поставени в пунктовете, които организира Столичната община. От тях 1081 са направени в петте кабинета, разкрити в търговските центрове "Парадайс мол", "Ринг мол", "Сердика мол", "България мол", The Mall и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. "Дружба". Отделно 51 ваксини са сложени в ХII ДКЦ, което откри кабинет и в събота и неделя.

От началото на кампанията през почивните дни в изнесените пунктове са поставени общо 21 680 ваксини.

В делничните дни гражданите имат възможност да се имунизират в общинските ДКЦ-та, където са поставени общо 19 873 дози. Ще продължи да работи и пунктът в "Метростанция НДК", където са извършени 437 имунизации.

Медицинските екипи, които консултират гражданите и поставят ваксини, са от общински болници и ДКЦ-та и болници. Ваксините се осигуряват от Столичната РЗИ, а организацията се извършва от екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и дирекция "Здравеопазване" на Столичната община.

Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

Повече информация за кабинетите за ваксинация в делничните дни може да се намери тук >>.