157 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас при направени 6 337 PCR теста, сочат последните публикувани данни на Единния информационен портал. Това е 2,5 на сто от общия брой изследвани за денонощието.

Вчера броят на новозаразените също беше 157.

През изминалото денонощие 9 души са починали, в интензивни отделения са 59 пациенти. Излекуваните са 187.

Най-много - 34, са новозаразените в област Пловдив, където в село Джурково предишния ден бяха установени 18 нови случая на коронавирусна инфекция. Областният управител Дани Каназирева увери, че ситуацията е овладяна и няма място за паника.

След Пловдив по брой на заразени се нарежда София - град с 26 случаи, следват Благоевград - 19.

По десет са случаите в област Варна и Хасково, а осем нови случая са установени в Пазарджик. В областите Смолян и Стара Загора случаите са по 7. Останалите случаи по области се разпределят: Бургас - 3, Велико Търново - 2, Добрич - 5, Кърджали - 3, Кюстендил - 1, Ловеч - 1, Монтана - 4, Перник - 2, Плевен - 4, Русе - 4, Силистра - 1, Сливен - 2, София  - 1, Търговище - 2, Ямбол - 1.

Няма заразени в Разград, Шумен, Видин, Враца и Габрово.

Падна карантината за българи в Дания

От днес българските граждани, пристигащи в Дания, няма да бъдат подлагани на 14-дневна карантина.

Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от "оранжев" на "жълт" след преоценка на ситуацията с Covid-19 в чужбина, съобщи Единният информационен портал.

Датските власти обаче си запазват правото в случай на проявени симптоми, да не допуснат граждани в страната - независимо от къде идват и имат ли необходимите документи за влизане.

Без маски в Амстердам и Ротердам

За разлика от Париж, който въведе вчера задължително носене на маски навън, нидерландските градове Амстердам и Ротердам обявиха днес, че ги отменят. От понеделник жителите на тези градове няма да са длъжни да носят маски, когато се намират на търговските улици, пазарите или в кварталите на червените фенери.

Задължителното носене на маски беше въведено в началото на август, тъй като броят на заразените растеше, а социалната дистанцията от 1,5 м не можеше да се спазва заради големия брой посетители и туристи, които се събираха на обществени места.

Властите казаха, че очакват ситуацията да се успокои със застудяването на времето и края на ваканционния период. Носенето на маски в цяла Нидерландия е задължително само в обществения транспорт и на фериботите.

Паднаха ограничения и във Великобритания

Британското правителство обяви, че поради спад на броя на случаите на заразяване, от сряда отменя ограничителни мерки, въведени в няколко района в северната част на Англия, предаде Франс прес.

"Това означава, че от следващата седмица над един милион души ще могат да видят отново близки и приятели, които не са част от тяхното домакинство, като спазват мерките за социална дистанция, за пръв път от обявяването на ограниченията на 30 юли", се посочва в изявление на правителството.

В засегнатите от ограниченията части от района на Манчестър, Западен Йоркшир и Ланкашър ще могат да отворят отново врати и зали за боулинг, казина и закрити детски площадки. В останалата част на Англия тези заведения работят от 15 август.

Ограничения на срещите между лица от различни домакинства все още са в сила в централната част на Манчестър, в Олдъм, Пендъл и Блекбърн, както и в Лестър.

 Великобритания е страната с най-голям брой жертви на коронавируса в Европа, с близо 41 500 смъртни случая при 330 000 потвърдени случая на заразяване, отбелязва Франс прес.