Донорът е 18-годишно момиче, изпаднало в мозъчна смърт в болницата във Велико Търново. Бащата на момичето, което е жертва на катастрофа, е дал съгласието си органите да бъдат използвани за трансплантации.
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че това е 12-та донорска ситуация от началото на годината.

На 5-месечно бебе в спешно състояние се трансплантира черен дроб.
Хирурзите-трансплантолози преценяват кои двама реципиенти са с най-висока степен на съвместимост за трансплантация на двата бъбрека. Хората вече са извикани в столицата, тъй като двете бъбречни трансплантации ще бъдат извършени тази нощ от екипи в Александровска болница.

След подадена информация към международната организация Евротрансплант, австрийски екип-трансплантолози е пристигнал спешно у нас за белите дробове. Засега у нас не се извършват трансплантации на бял дроб. Екипът е отпътувал обратно за Австрия, където дробовете на момичето ще бъдат трансплантирани на 21-годишен младеж.

В официалното съобщение на министерството на здравеопазването се казва,че това е първият случай, в който България подава орган за международната банка за органи. През януари обаче, докато министър все още бе Божидар Нанев, когато жена, загинала в катастрофа, стана донор на човек в Германия, беше оповестено, че нейният случай е първи.