И двете балкански страни са под натиск от страна на Брюксел да се справят с корупцията след присъединяването си към ЕС през 2007 г., но в последния доклад на ЕК за двете страни се настояваше да бъдат предприети по-сериозни действия срещу високопоставените официални лица и за задълбочаване на реформи в правосъдието, отбелязва в. "Айриш таймс", цитиран от "Фокус".

В деня след представянето на доклада, румънският парламент за първи път прие задържането на сенатор по обвинения в корупция, след като бяха отправени обвинения за приемането на подкупи за над 250 хил. евро от бизнесмени, които са искали политикът да повлияе на решения на полицията и на магистрати от Върховния съд.

След като сенаторът загуби имунитета си с решение на парламента, от върховния съд разпоредиха, че полицията може да арестува политика.

В съседна България също реагираха бързо на европейските оплаквания, на фона на опасенията, че липсата на действия може да лиши страната от помощите от 11 млрд. евро, които София трябва да получи от Брюксел до 2013 г. По-малко от седмица след доклада шестима българи бяха хвърлени в затвора за кражбата и изпирането на 7,5 млн. евро от земеделските фондове на ЕС.

В деня, в който беше произнесена присъдата, правителството обяви, че от прокуратурата разследват бивши министри и други официални лица по подозрения в злоупотреба с власт при сключването на договори на стойност над 1 млн. евро.