Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

За шеста пореднагодина църковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън от Йерусалим днес около 20.00 часа на правителствената зала на летище "София", съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. В делегацията ще бъдат Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, протосингелът на Врачанския митрополит Калиник - епископ Киприян, Емил Велинов.

Министър-председателят Бойко Борисов е разрешил за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон", каза Велинов. Делегацията е отпътувала със самолета сутринта в 5.30 часа от София за Йерусалим. Там българските митрополити ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово", където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.

На Велика Събота  хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.
"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

В 23.30 часа вечерта в катедралния храм "Св. Александър Невски" ще започне пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден, което ще се води от патриарх Максим.

Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".

След това в храма ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение.

Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ, когато водещият службата свещеник трикратно възвестява Възкресението на Христос.

Според обичая църковният храм се обикаля три пъти, след което богомолците си разменят великденски яйца. Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича "бияч" и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

Според преданията на Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Исус Христос, но го намират празен, а пред тях се явява ангел, който им съобщава, че Божият син е възкръснал. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведници и ги отвежда в небесата.

Възкресение Христово е един от най-големите християнски празници, който продължава три дни.