Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов по БНР във връзка с демонстративните арести от последните дни, предаде "Фокус".
Вчера бяха арестувани бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов. Ден по-рано бе задържан председателят на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.

"Когато се извършва подобен подкуп за промяна на съдебно решение и наказателно преследване на лица и хора, които са били в управлението на държавата и са сключили неизгодна сделка за 120 милиона лева в ущърб на българския данъкоплатец и 40 милиона са платени веднага след подписване на този договор, донякъде ние просто искаме да гарантираме, че лицата ще бъдат задържани с доказателства", аргументира трите ареста от вчера Цветанов.

Всяка една операция може да тръгне в различна посока, допълни Цветанов по отношение на обвиненията, че арестът на Николай Цонев е бил брутален.
„Не знаем какви ще бъдат последващите действия на всяко едно лице, което предстои да бъде задържано. Когато с неговото съзнание той предприема действия да манипулира един съдебен бъдещ процес, това означава, че той е в състояние да направи всичко, което би могло по някакъв начин да възпрепятства правоохранителната система”, коментира Цветанов, цитиран от "Фокус".

По БНР, на въпрос дали споделя репликата на Роман Василев при ареста: “Ти си абсолютен престъпник и като всеки престъпник на земята”, Цветанов каза, че за него всеки е невинен до издаването на присъдата. Той коментира, че в България и полицаите, и прокурорите са повече изнервени, защото техният денонощен труд понякога се погубва заради такъв съдия, който отсъжда в полза на повечето пари.

По БНТ зам.-главният прокурор Бойко Найденов заяви, че “съгласно Закона за МВР, колегите, извършват задържанията и потребяват помощни средства. Прокуратурата няма отношение, честно казано. Според мен, те трябва да свършат така работата си, че да не остават никакви възможности за реакция от страна на задържаните лица, а това по какъв начин ще го направят, го решават те”.
Найденов отказа да коментира и въпроса с разпространението на кадрите от арестите.
“Престъпник е всяко лице, което е обявено от съда за такъв, с постановената му осъдителна присъда”, допълни Найденов, цитиран от БГНЕС.

Пред БТА от защитата на обвиняемите коментираха, че обмислят да заведат жалба в Съда по правата на човека в Страсбург, заради начина по който са осъществени арестите и репликите, които са отправяни към задържаните.