Ваксините срещу новия вирус А/H1N1/ са доставени във Великобритания от американската фармацевтична компания Бакстър, съобщи говорител на министерството на здравеопазването. Те ще бъдат пуснати на пазара след като преминат проверка. Ако процедурата премине без проблем, разрешението трябва да бъде дадено в началото на октомври. Френският министър на здравеопазването и спорта Розлин Башло-Наркен съобщи, че са получени в ограничени количества първите ваксини срещу свински грип.
Френските власти заделиха за ваксини, които ще бъдат купени от четири лаборатории, включително Бакстър, общо един милиард евро. Американската компания съобщи в началото на август, че е приключила през юли производството на първите партиди ваксини срещу свински грип, припомня Франс прес.
Френският министър на здравеопазването съобщи, че властите ще започнат в средата на октомври национална кампания за доброволно ваксиниране на населението срещу новия вирус, предаде Асошиейтед прес. Ваксинирането ще е безплатно, уточни Башло-Наркен и призова французите да проявят алтруизъм и да предпазят себе си и другите хора. Белгийският министър на социалните грижи и здравеопазването Лорет Онкелинкс съобщи днес, че доставката на поръчаните от британската компания ГлаксоСмитКлайн ваксини срещу свински грип ще започне през септември, предаде АФП.
Властите са поръчали общо 12,6 милиона дози при население 10,4 милиона души. Ваксините ще бъдат безплатни и ще бъдат давани приоритетно на рисковите групи. Испанският министър на здравеопазването и социалната политика Тринидад Хименес допусна днес, че кампанията за ваксиниране на населението срещу новия вирус може да започне в края на октомври или началото на ноември. Испания, чието население е 46,6 милиона, е поръчала около 37 милиона ваксини.
Властите планират да ваксинират около 40 процента от гражданите. Ще бъде даден приоритет на медицинския персонал, бременните жени, децата до 14-годишна възраст и хората, страдащи от тежки хронични заболявания.