От идеята обаче се разграничиха много от лицата на протеста, които започнаха битката с монополите и високите сметки, съобщи Нова телевизия. Идеята за новото гражданско движение „Освобождение", което да представлява гласа на народа във властта, се роди в бившето столично кино „Освобождение".

Общобългарското събрание на протестиращите обаче остана скрито от медиите. По думите на организаторите на него присъствали около стотина протестиращи от цялата страна, които единодушно решили да започнат поход към властта. Как точно новото движение ще се включи в изборната битка напролет ще реши следващото общобългарско събрание на протестиращите. От сега обаче инициаторите поставиха някои ултиматуми към властта.

Хората, които започнаха битката с монополите обаче, днес не се отзоваха на поканата за участие в общобългарското събрание. „Ние сме на улицата - тук ни е мястото. Смятаме, че тези партии, които са в момента на масата, не припокриват нашите очаквания", обясни Янко Петров от „Да запалим монополите".

В същото време днес е поредният ден на национален протест срещу монополите в енергетиката. В социалната мрежа Facebook има заявка за протести в 18 от големите български градове, кактo и за подкрепа от българските общности в Атина, Мадрид и Барселона. През седмицата част от протестиращите обявиха, че този уикенд няма да излязат по улиците в знак на едноседмичен толеранс към служебното правителство. Вчера рехави протести имаше във Варна и Пловдив, на които се събраха по около 50 души.

Началото на протестът в София е от 11 часа пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В същия час в столицата ще потеглят още два лъч протестиращи - от НДК и от Орлов мост. Във Варна хората ще се съберат пред общината, в Пловдив - пред Централната поща.

Втори месец продължават протестите в цялата страна срещу високите сметки за ток и парно. Протестиращите граждани се обявиха за безпартийно участие на протестите и мирно изразяване на недоволството срещу системата. Сред исканията за спешна промяна са: национализация на електроразпределителните дружества; мораториум върху съдебните и изпълнителни дела, заведени от електроразпределителните дружества, топлофикация, водоснабдяване и банките; незабавно пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй"; разваляне концесиите за добив на злато; „Не" на приватизацията на БДЖ и ВМЗ „Сопот".