В края на напрегнатия не само за Русия вчерашен 24 юни, който бе белязан от въоръжен метеж от страна на ЧВК "Вагнер", пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко обяви края на преговорите с Пригожин. Те са продължили цял ден и са били проведени в съгласие с руския президент Владимир Путин. Създателят на "Вагнер" прие предложението на Лукашенко за спиране на движението на наемниците към Москва и за предприемане на "по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението". Самият Пригожин скоро също обяви, че вагнеровците "обръщат колоните си" и тръгват "в обратна посока към полевите лагери".

Четири колони от ЧВК "Вагнер" с танкове и ракетни установки са се движели вчера към Москва през Воронежка област, пише Baza.

Според канала първата колона на ЧВК, наброяваща около 350 единици техника, е пресякла границата на Воронежка област след полунощ на 24 юни, а втората колона, наброяваща 375 единици техника, е влязла в областта около 5:00 ч. сутринта. Още две колони на ЧВК "Вагнер", са навлезли в региона преди 9 ч. сутринта.

От Кремъл съобщиха, че наказателното дело за военен метеж, образувано срещу Пригожин, ще бъде прекратено, а ръководителят на ЧВК "ще замине" за Беларус. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не съобщи какво ще прави Пригожин там. Говорителят на Кремъл заяви, че думата на руския президент, който преди това обвини куратора на ЧВК в "предателство" и "измяна", ще гарантира, че Пригожин ще отиде в Беларус. Самият Путин все още не е коментирал приключването на "похода на справедливостта", както го нарече Пригожин. Песков каза още, че вагнеровците, участвали в метежа, няма да бъдат съдени, защото ще се вземат предвид "заслугите им на фронта". Някои от бойците, ако желаят, ще подпишат договори с руското министерство на отбраната.

Вчера вечерта бойците от ЧВК "Вагнер" започнаха да напускат Ростов на Дон. Евгений Пригожин също напусна града. На публикувания видеозапис се вижда как той се отдалечава с джип, а стоящите наблизо хора го изпровождат с аплодисменти. Сутринта на 25 юни колоните на ЧВК "Вагнер" започнаха да напускат и Воронежката област. Телеграм каналът Fightbomber твърди, че военното летище Милерово в Ростовска област, летището в Ростов на Дон и предният команден пункт на руските ВВС в региона все още са под контрола на ЧВК "Вагнер". Няма потвърждение на тази информация. Къде се намира Пригожин в момента, не е известно.

Според експерт на Си Ен Ен Пригожин може да бъде убит в Беларус, където ще бъде пратен заради организирането на бунта. "Путин не прощава на предателите. Дори Путин да каже: "Пригожин, отивай в Беларус", той все още е предател и мисля, че Путин никога няма да му прости това", казва бившият шеф на московския офис на Си Ен Ен и експерт по Русия Джил Дохърти.

Регионалните власти в Русия започнаха да отменят някои от ограниченията, наложени заради метежа. Властите във Воронежка и Липецка област съобщиха за възобновяване на редовния автобусен транспорт. Възстановено е движението по маршрута между Таганрог и Ростов на Дон. Ограниченията са отменени и по маршрутите в Краснодарския край и Калужката област. От кметството на Ростов на Дон съобщиха още, че тежката техника на "Вагнер" е повредила над 10 000 квадратни метра пътна настилка в града. Властите са обещали да ги ремонтират в рамките на два дни.

Междувременно режимът на "антитерористична операция", наложен в Москва, Московска област и Воронежка област, остава в сила. Дмитрий Песков заяви, че режимът на "антитерористична операция" ще бъде отменен "в най-близко бъдеще", но не посочи точна дата. Московските власти решиха да не отменят почивния ден, определен за 26 юни.

Снимка: БТА/AP

Според провоенни и пропагандни канали в Telegram има загубите от страна на въоръжените сили на Русия. Близкият до министерството на отбраната канал "Рибар" са загинали повече от 20 пилоти, които са били на борда на свалените от ЧВК самолети и хеликоптери. Според канала става въпрос за седем машини - хеликоптери и самолети. Readovka пише за 15 загинали, включително осем души, които са били на борда на базирания на Ил-18 пункт за управление на въздушното движение. Fightbomber, който съобщи за свалени самолети по време на бунта, информира за 13 загинали. Официално не се съобщава за свалени хеликоптери и самолети или загинали.

Кореспондентът на Първи канал Ирина Куксенкова твърди, че вагнеровците са свалили Ил-22 с десет души на борда край Воронеж. Според нея Пригожин е бил попитан в щаба на Южния военен окръг защо е направено това, след като този самолет не е нанасял удари. Твърди се, че Пригожин отговорил, че "отговарящият за ПВО в конвоя свалял всичко, което излита". Куксенкова казва още, че Пригожин се е съгласил да изплати 50 млн. рубли обезщетение на роднините на загиналите пилоти.

Американските медии съобщават, че американското разузнаване е знаело за плановете на Пригожин, но не е искало да информира Путин.

В. "Вашингтон пост", както и в "Ню Йорк таймс" преди него, се позовават на източници от разузнавателната общност на САЩ, които твърдят, че са знаели за заговора предварително. Но в статията има и една любопитна подробност: според един от анонимните източници Путин също е знаел предварително, че Пригожин е замислил нещо. Източникът не знае защо Путин, знаейки това, не е направил нищо.

Ако изхождаме от казаното вчера от Песков за условията за прекратяване на метежа и ако приемем, че Пригожин и "вагнеровците" няма да се опитат да "проиграят" тези условия, то можем да заявим, че руските власти са успели да потушат бунта. Нов "февруари 1917 г." не се е състоял. Пригожин е пратен в Беларус. А двата полюса във военната сфера, които съществуваха поради присъствието на ЧВК "Вагнер", ще бъде премахнати - част от вагнеровците ще бъдат включени в армията, а други, очевидно, ще бъдат изпратени в други области, пише украинското издание "Страна".

Потушаването на метежа значително увеличава вътрешната стабилност на Русия, защото е ликвидиран алтернативен център на властта в страната (ако Пригожин не иска да повтори ситуацията). Рано или късно самият факт на съществуването му е трябвало да доведе до експлозия. Ето защо в Киев и на Запад се възлагаха много големи надежди на Пригожин и "Вагнер". Но тези надежди не се оправдаха. Изворът на смут е ако не напълно унищожен, то поне е туширан.

Случилото се вчера, разбира се, е тежък удар по доверието в руските власти. Те позволиха на метежниците да продължат безпрепятствено, срещайки минимална съпротива, и да достигнат почти до Москва.

Но Путин също така може да обърне ситуацията в своя полза, като подчертае, че "обществото е видяло докъде могат да доведат вътрешните размирици в Русия" и е получило силна "ваксинация срещу размирици". А бунтът е бил потушен без много кръвопролития при условията на фактическа капитулация на бунтовниците в замяна на амнистия.

Основната причина за поражението на метежа е почти пълната липса на подкрепа за него от страна на армията, елитите и обществото, пише "Страна". Картината, създадена с парите на Пригожин от армията от безброй военни кореспонденти и канали в Telegram за "супергероите от Вагнер, почитани от народа, борещи се за справедливост", е далеч от реалността. Народът не разбираше метежа и не го подкрепи. Аплодисментите, които "вагнеровците" получиха, когато напуснаха Ростов, бяха за това, че си тръгнаха без кръвопролития, а не за това, че дойдоха (когато дойдоха, основната реакция беше "защо правите безредици?). Това до голяма степен се дължи на факта, че метежът не е последван от някаква очевидна криза за народа - тежки поражения на фронта или драстично влошаване на икономическото положение. До известна степен бунтът беше фалстарт. И сега, след подобна "ваксинация", ще бъде трудно да се разколебае обществото за участие в нов бунт (дори и да има сериозни проблеми на фронта или на вътрешния фронт).

Снимка: Скрийншот/Telegram

Но като цяло фактът, че се е стигнало до въстание, е признак за системен проблем в руската власт. Пригожин подготвяше бунта практически пред очите на всички. Още от зимата, а още повече от началото на май (след видеопосланието до Шойгу и Герасимов), беше очевидно, че той води нещата към бунт. Но въпреки това, вместо да неутрализират Пригожин, руските власти продължиха да го помпат с оръжие, пари и пиар в конски дози. Кой лобираше за това? Кой доказваше на Путин, че изявленията на Пригожин за намерението на руското правителство да нанесе ядрен удар по Белгородска област, както и системната кампания срещу руската армия и други "задкулисни" изявления, са "хитър план в интерес на Кремъл"? А ако се съди по факта, че някои от каналите в Telegram от същата клика продължават да подкрепят и оправдават "вагнеровците", показва, че този вътрешен системен проблем продължава да съществува и всеки момент може да предизвика ново изостряне. Макар че след фалстарта на Пригожин, разбира се, ще бъде по-трудно да се разколебае ситуацията.

Пригожин надцени силите си, очаквайки дезертьорството в руската армия, разсъждава пък американският Институт за изследване на войната, анализирайки неуспеха на метежа на ЧВК "Вагнер". Започвайки бунта, Пригожин вероятно е осъзнавал, че единственият начин да запази "Вагнер" като независима сила е да се противопостави на руското министерство на отбраната. Анализаторите смятат, че това въстание е било планирано, като се има предвид координацията и скоростта на движение на Вагнер. Но Пригожин не успя да привлече на своя страна други руски военни.

Експертите смятат, че споразумението, постигнато с посредничеството на Александър Лукашенко, вероятно ще елиминира ЧВК "Вагнер" като независим играч, оглавяван от Пригожин. Въпреки това някои елементи на ЧВК може да продължат да съществуват на подчинение на руското Министерство на отбраната.

Ако силите на ЧВК "Вагнер" се върнат на бойното поле, недоверието между наемниците и редовните войски ще бъде по-голямо от всякога, пише пък сп. "Иконъмист". Ако те бъдат отстранени, Русия ще загуби до 30 000 войници, включително 5 000 калени в битките елитни войници. Те трудно ще бъдат заменени. Според някои съобщения Путин може да уволни и Шойгу. Малката група войски на Пригожин, с численост не повече от една бригада, представляваше първата сухопътна заплаха за Москва след Хитлер през 1941 г., дори и да се окажеше ефимерна. Путин разчиташе на дълга война, по време на която Западът ще да се умори да въоръжава и финансира Украйна. Сега има убедителни доказателства, че удължаването на войната ускорява и фрагментацията и разпадането на неговия режим. Мобилизирането на стотици хиляди новобранци, без които Путин не може да предприеме нова офанзива, ще задълбочи този проблем. Кой би искал да продължи да се сражава за режим, който е показал слабост, като е допуснал въстание, което след това се е оттеглило в рамките на един ден, пише изданието.

В по-глобален план метежът показа на руснаците, че войната, която се води в Украйна, може да стигне до дома им под най-различни форми, създавайки заплаха от хаос и гражданска война, пише в коментара си "Страна". И вероятно ще засили позициите на онези представители на руския елит, които смятат, че разговорите за "поход към Киев и Варшава" трябва да бъдат тихичко прекратени и ако има възможност войната да приключи при повече или по-малко приемливи за Русия условия (например "корейския сценарий"), то това трябва да бъде направено.