"Два са политическите фактори, които могат да доведат до промяна в политическата 2020-а година. Това са ГЕРБ и ДПС", каза пред БНР социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков. Според него единствено от една от тези две политически сили може да дойде решението за евентуални предсрочни избори.

По думите на Живков БСП няма ресурс да оползотвори политическата ситуация: "Тя не е в нейна полза и резултатите от изборите на два пъти показаха, че БСП не може да бъде разпозната от избирателите като алтернатива на управляващите". Социологът посочи, че по-разпознаваемо и по-автентично звучат думите на президента Румен Радев:

"Това е един от рисковете за съвременната ни демокрация, защото трябва да има една силна и чуваема за избирателите опозиция, която може да бъде достойна алтернатива. За съжаление БСП не изглежда такава".

Добромир Живков прогнозира, че сблъсъците между премиера и президента ще продължат и през тази година. Според него това понижава доверието на гражданите в институциите. "Това е криза, която внася един от големите системни рискове в дългосрочен план в страната", добави той.

Георги Минев - главен редактор на сайта Money.bg., коментира в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт", че президентът и премиерът говорят на различни хора от обществото. Според него Бойко Борисов говори на градските хора с по-високи доходи, които припознават думите му като верни, а Румен Радев говори на по-бедните българи, които приемат неговите думи за верни. Така и двете изказвания са верни, обобщи той.

"България се движи на три скорости - София, която най-бързо просперира икономически, големите градове, които са на втора скорост, и по-малките населени места, които значително изостават", посочи Минев.

Очакваното през 2020 година забавяне на икономиката на страната няма да се усети бързо от гражданите, защото работещите усещат промените предимно през заплатите си, а очакванията са за продължаващо увеличение на възнагражденията, обясни журналистът.

Той коментира чувствителността на гражданите към качеството на въздуха и водата през икономическия статус на обществото:

"София започна да обръща внимание на въздуха, защото всеки един софиянец иска да живее по-добре, а не просто да работи и да изкарва пари".

2020-а ще бъде ключова година в международен план

"2020-а ще бъде ключова година", каза пред БНР политологът Иван Кръстев - ръководител на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Той уточни, че предстоят ключови избори в различни страни в света и посочи като особено важен избора на президент на САЩ.

"Има и конфликти - като този в Близкия изток - Иран и Ирак, който ни напомниха последните няколко дни, които могат да променят света по драматичен начин", каза още Кръстев.

Според него изключително важно за 2020-а година ще е и дали светът ще влезе в нова икономическа криза.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" политологът коментира и предстоящите избори за президент на САЩ:

"С президент демократ тонът по отношение на Европа най-вероятно ще бъде променен, отношението към ЕС ще бъде по-позитивно. Но да се предполага, че изборът на когото и да било ще превърне Европа отново в най-важния стратегически регион за САЩ, според мен е илюзия. Който и да бъде президент на САЩ, Европа няма да бъде приоритет на Америка. Американската политика от тази гледна точка е рязко променена. Отношенията между САЩ и Китай са това, което ще формира американската политика през следващото десетилетие".

Той посочи голямата поляризация на американското общество: "Става дума за едно общество, което е в гражданска война със себе си".

По темата Брекзит Иван Кръстев акцентира върху тежестта на преговорите между Великобритания и ЕС след 31 януари, когато той прогнозира, че все пак ще се препотвърди напускането на Великобритания на Европейския съюз:

"В тези преговори Великобритания ще се окаже в позицията на бившите си колонии, тъй като през последните 30 години всички търговски преговори са водени в Брюксел, защото Европа има обща търговска политика. В момента Великобритания назначава 10 хиляди нови експерти в различни търговски сфери, за да може да има капацитета да преговаря с ЕС".

Според него преговорите ще са изключително тежки и за Европейския съюз: "В различните сфери на икономиката различните страни имат различни интереси и различни страхове. Потенциалът за разделение в рамките на тези търговски преговори ще бъде много по-силен".

Последната година от управлението на Ангела Меркел ще трябва да направи по-ясно как ще изглежда Германия след Меркел, коментира Иван Кръстев. По думите му съществува критика, че тя не позволява появата на нов силен лидер в рамките на собствената си партия, а и в страната, и това започва да създава определен тип несигурност.

Според Кръстев големият проблем на Европа е времето: "До каква степен Европа ще успее през следващите 3-4 години да се препозиционира в един свят, който е доста по-различен от света, който беше в 2010 година".

"България не е от страните, които са създали проблеми на ЕС", каза политологът и добави, че малките страни никога нямат потенциала да решат голям проблем, но те могат да дадат гледна точка, която отсъства в политиката на големите.

По думите на Иван Кръстев България ще засилва влиянието си в Европейския съюз.