Всекидневникът се позовава на резултатите от проучване обхванало 2000 души във Великобритания.

За цели 74 процента от анкетираните Коледа е най-стресовият период заради нереалистичните очаквания да организират семейния празник по идеалния начин. Голяма част от хората съобщават за "самоналожен" стрес, разкрива допитването, цитирано от БТА.

Всъщност "самоналожените" тревоги са типичният случай в празничните дни. За външен натиск признават едва 9 процента от британците. Те се чувстват притиснати от близки и приятели да им осигурят подобаваща зимна почивка с изобилие от храна и подаръци.

За близо една трета от анкетираните (32 процента) основната тревога е, че ще "сгафят" и ще поднесат на близките си неподходящи подаръци.

Една пета (19 процента) признават, че са особено стресирани от невъзможността да балансират между професионалните си ангажименти и празничните очаквания на близките си.

И въпреки коледния стрес, на който са подложени, близо една трета от жителите на Острова не правят нищо, за да му противодействат. Мотивът им е, че собственото им добруване не е приоритет в празничния сезон.

Експертите имат съвет за хората, които се товарят с твърде високи очаквания за Коледа и се притесняват дали ще ги оправдаят.

Рецептата не е сложна: няма нужда да контролирате всяка ситуация и не срамно да потърсите помощ от околните. И още нещо - хубаво е да отделяте повече време за самите себе си.

АНКЕТА: За кого купувате подаръци?