Извършителят на жестокото убийство на 77-годишния Коста Янков, който участваше в поклонническия поход "Светия път", е разкрит и задържан тази сутрин на граничен пункт в Хърватия, съобщи пред Dir.bg говорителят на Окръжната прокуратура в Перник Николай Цветков.

Тялото на бай Коста, доайен на туризма и ултрамаратонец, бе намерено на 28 юли около 9 ч край пътя между Горна Диканя и село Дрен. Възрастният мъж е пребит и душен. Открит е чисто гол, само с чорапи на краката. Дрехите му не са открити, както и платнената торба тип мешка, в която носел дребни лични вещи. Не е намерен и мобилният му телефон, който бил от най-старите модели. 

Разследващите, които бяха категорични, че възрастният мъж е бил убит на друго място и след това преместен в канавка край пътя, са успели да разкрият престъплението за дни. Установено е, че извършителят е 46-годишен мъж от Софийско

"Вчера издадохме европейска заповед за арест. Очаквахме, че мъжът е в Италия, тъй като е бил предупреден от роднини, но тази сутрин е задържан на граничен пункт в Хърватия. Подготвяме необходимите документи за екстрадиция. Те вече са изпратени за превод и легализация и ще очакваме решението на хърватския съд", уточни прокурор Цветков.

Той обясни пред Dir.bg, че къщата в село Дрен, където всъщност е убит бай Коста, е на майката на извършителя. Във фаталната съботна вечер възрастният мъж питал хора от селото за църквата, но заради намаленото си зрение се объркал и влязъл в имота на убиеца, който е бил под въздействие на алкохол. 

"46-годишният мъж се нахвърлил над Коста Янков, като крещял, че възрастният мъж е изплашил майка му и 10-годишната му дъщеря. Пребил го е жестоко. След това с колата на съсед изхвърлили тялото край пътя", допълни Николай Цветков.

По думите му, съседът не е подал сигнал в полицията. Пред разследващите мъжът обяснил, че се е уплашил, че убиецът ще ликвидира и него, тъй като е свидетел. Той добавил, че е запазил вещите на бай Коста, не е мил колата си и не я чистил. Прокуратурата няма да повдига обвинение срещу мъжа, който ще е основен свидетел по делото срещу убиеца. 

Все още няма яснота защо извършителят е свалил дрехите на Коста Янков, но се предполага, че така е мислел, че прикрива следите си. Няма данни убиецът да страда от психично заболяване, каза още от Окръжната прокуратура в Перник.