В студената сутрин на 27 декември 1985 година една новина от Руанда хвърля в шок целия свят. В планинска колиба високо в планината Вирунга е открито тялото на 53-годишната Даян Фоси - жената, отдала целия си живот за спасяването на горилите.

Известната приматоложка е убита по особено жесток начин - убиецът е насякъл главата и лицето й с мачете. Последният асистент на Фоси - Уейн Ричард Макгуайър, който първи влиза в стаята с трупа й, по-късно разказва: "Когато се наведох, за да видя има ли признаци на живот, видях, че лицето й е разсечено по диагонал на две с един удар на мачетето".

Стаята на защитничката на горилите е покрита със счупени стъкла, мебелите са преобърнати, а покрай тялото й е открит 9-милиметровият й пистолет и патрони. За никого от години не е тайна, че Даян Фоси спи с пистолет до леглото. "Фоси знаеше, че животът й е в опасност и спеше с пистолет, които оставяше близо до себе си. Мнозина бяха изненадани, че тя не бе убита по-рано. Тя наистина имаше врагове, поведението й беше екстремно, а насилието не е рядкост в тази част от света", казва нейната приятелка и бивша студентка Кели Стюърт. 

Embed from Getty Images

Първоначално властите решават, че се касае за грабеж. Само че всички ценности на 53-годишната Даян са открити в стаята, включително паспортът й, оръжия и над хиляда долара в банкноти и пътнически чекове.

Последните думи, записани в дневника й са: "Когато осъзнаете стойността на живота, обръщате по-малко внимание на миналото и се концентрирате повече в запазване на бъдещето". 

Даян Фоси е погребана в изследователския център "Карисоке" - мястото, което създава 18 години по-рано за своите най-добри приятели - горилите. Гробът й е точно до този на Диджит - любимеца й, който през 1977 г. е брутално убит от бракониери. Главата на горилата е отрязана, също и дланите му, които по-късно са продадени срещу 20 долара под формата на пепелници.

Снимка: Скрийншот/gorillafund.org

 Разследването

След убийството на Даян Фоси, целият персонал на изследователския център "Карисоке" е арестуван, включително руандийският следотърсач Емануел Руелекана. Той бил уволнен по-рано, тъй като се опитал да убие с мачете приматоложката. 

Всички арестувани обаче са освободени поради липса на доказателства, а Руелекана е открит обесен в килията. Официалната версия за смъртта му е самоубийство. 

По-късно руандийските власти обвиняват Уейн Макгуайър за убийството, като изтъкнатият мотив е, че асистентът на Фоси е искал да открадне ръкописа на продължението на книгата й "Горили в мъглата", издадена през 1983 година. По време на процеса, следователите твърдят, че Макгуайър е бил ядосан, че собствените му проучвания не вървят добре и е искал да използва "този нечестен метод", за да ги завърши. Произнесена е смъртна присъда, но тя никога не е изпълнена, тъй като обвиняемият се завръща в САЩ през 1987 г., а договор за екстрадиция между Руанда и САЩ не съществува. 

Самият Макгуайър отрича напълно обвиненията и твърди, че е считал Даян Фоси за свой ментор и учител. 

Снимка: Скрийншот/You Tube

Съществува и версия, че Фоси е убита от бракониерите, които ловуват в горите на Руанда, избивайки горилите, за да продават части от телата им като сувенири на туристите. През 60-те, когато приматоложката пристига в Руанда броят на горилите е около 480, а в началото на 80-те те са едва 254. 

Днес, 35 години по-късно убиецът на Даян Фоси остава неизвестен. Но благодарение на изследванията и работата й, популацията на планинските горили е започнала да нараства и достига близо 400 екземпляра. Постоянно се събират данни от специална система за наблюдение, поддържана от Световния фонд за защита на природата (World Wide Fund for Nature).

"Ако Даян можеше да напише сценарий на живота си, то той щеше да завърши по същия начин. Да бъде убита в колибата си е смъртта, която най-много подхожда на войн, като нея. Мисля, че тя щеше да одобри този край", заключва Кели Стюарт. 

А на надгробния камък на жената, за която горилите бяха семейство, са издълбани руандийското й име Нуармачабеле ("Жена, която живее сама в планините") и надпис:

"Никой не обичаше горили повече. Почивай в мир, скъпа приятелко, защитена завинаги в тази свята земя, твоя дом, към който принадлежиш".  

 

Снимка: Facebook