СДВР даде извънреден брифинг за сблъсъка, който се случи на Орлов мост до Софийския университет "Св. Климент Охридски" снощи, в който джип попадна сред протестиращи, а мъж пострада, след като колата мина през крака му.

Отчет какво точно се е случило даде комисар Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция".

"В 21:50 на кръстовището пред СУ, 7-8 души протестиращи са блокирали движението. Решихме да говорим с тях да освободят кръстовището, за да може хората да се приберат по домовете си безпрепятствено. След тази наша акция протестът беше прекратен. Пускайки движението, в кръстовището пред Университета се озова автомобил, който беше обграден от присъстващите хора, които прииждаха дори от тротоара", обясни експертът.

Той каза, че инцидентът е станал случайно - водачът решил да даде заден, за да напусне кръстовището без никакви претенции.

"Чу се вик, момче от протестиращите съобщи, че автомобилът е минал през крака му. Започна словесна схватка между водача, протестиращите и между нас, може да се каже, че възникна напрежение. Пострадалият беше закаран и прегледан в ИСУЛ, а водачът беше тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тестовете му бяха отрицателни", обясни още комисар Тодоров.

Разправията е продължила до 01:15 ч., като през цялото това време е воден диалог с хората да пуснат автомобила, умолявани са и свидетели на случката да дойдат в Първо РПУ.

"Уви, свидетели на случката така и не се появиха", обяви зам.-началникът на "Охранителна полиция".

По думите му в момента се преглеждат камерите от района, за да бъде установено има ли нарушение.

Комисарят уточни, че по автомобила са хвърляни кенчета от бира, кал, и други предмети: "Това поведение е недостойно", заключи Тодоров.

От СДВР призоваха ако днешният общонационален протест, свикан пред МС, има организатори, да се срещнат с полицията, за да се уговори начинът на провеждането му.

"До момента нито един от протестите не е проведен с уведомление", подчерта той.

"Всеки има право на протест, но нека стане законно - посочва се организатор, време, място на провеждане. Ще вземем необходимите мерки и всичко ще бъде наред. Ние от самото начало на протеста, не трябва да се използва насилие. Подготвени сме за днешния ден, ще реагираме на всякаква ситуация", увери Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция".