Двамата мъже, обвинени за крупната кражба на картини на Владимир Димитров - Майстора, излязоха на свобода. Причината е, че изтече законовият 8-месечен срок, в който те могат да останат в ареста без да е готов обвинителният акт срещу тях. 13-те платна изчезнаха от дома на наследници на майстора в София на 27-ми декември 2018 година.

След като още през януари в съда единият от крадците -  42-годишния Антон Антонов - Амет, направи самопризнания, сега разказа подробности и поиска извинение в ефира на Нова телевизия.  

Антонов е рецидивист. Не си спомня колко пъти е попадал в затвора за кражби. Помни обаче в детайли как и защо влиза в дома на наследниците на Майстора. Твърди, че имал поръчител.

"Той ми каза, че ще ми даде 5000 лева за картините", каза Антонов.

Имал и инструкции.

"Каза картините да бъдат с подпис и да не бъдат с моливи, а да бъдат с маслени бои. Каза, че били закачени, няма СОТ, няма и аларма. Обясниха, че не трябва да се влиза през главната улица понеже имало камери, да не ни засекат. И ни показа откъде да влизаме", каза още Антонов.

Антон и съучастникът му стигат до къщата през строеж, като дори не се налага да разбиват вратата. "Ние влязохме през един прозорец, който беше с две крила. Той беше счупен от нас", посочи още Антон Антонов.

Вътре намират десетки платна.

"Влязохме вътре двамата и започнахме да откачаме картините като ги пазихме. Взехме общо 13 или 14 картини", каза още той.

Антон твърди, че предал картините на поръчителя си, но бил излъган.

"Той каза, че картините са били много фалшиви и че не ставали за нищо. Каза, че ще трябва да намалим от цената. Накрая ми даде 2500 лева с голям зор", обясни Антонов.

Екип на телевизията заведе Антон в къщата, от която преди 9 месеца е откраднал картините.

"Чувствам се много неудобно. Като виждам сега тази къща и настръхвам, че съм влизал нея", коментира той.

Наложи му се да се срещне с един от наследниците на Майстора - Христо Антонов.

"Много съжалявам, че съм влизал в тази къща. Аз не знаех, че в тази къща има такива картини", каза Антон Антонов на наследника на Майстора.

Пред журналистите обаче направи признание:

"Ако знаех, че това са скъпи картини, щях да вляза и да си ги взема, но не да ги дам на тези пари. Щях да им взема 100 000 лева, без да се пазарим".

Пред камерата ни, обраните наследници проявиха разбиране.

"Не изпитвам негативни чувства, а по скоро симпатия. Аз ги смятам за жертви на съвременната ситуация, в която те са принудени да крадат", каза Пламен Антонов, собственик на откраднатите картини.

От Софийската районна прокуратура заявиха, че обвинителният акт срещу Антонов и съучастника му ще бъде готов и внесен в съда още тази седмица. В показанията си Антонов не е споменавал за поръчител.