Софийският районен съд остави за постоянно в ареста двамата мъже, които откраднаха 15 картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров от дома на родственика на Майстора - Павел Антонов. Освен ценните платна, тандемът взел от къщата сабя с ножница, цигулка в калъф и пишеща машина.

27-годишният Виктор Марев - Чочо и 42-годишният Антон Антонов - Амет бяха доведени с белезници в съдебната зала. Прокуратурата поиска районните магистрати да наложат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Преди началото на съдебното заседание Антон Антонов заяви, че единият от задържаните търговци на изкуство Атанас Йончев, известен като Наско Дългия, е поръчал кражбата на платната. 

"Антикварист е. Наско Дългия му викат. Аз въобще не знам кой е Майстора. Съгласихме се да откраднем картините, защото той ни каза, че ще ни даде 5000 лева. Съжалявам много. Поръчано е всичко това, разберете", каза още Амет.

Той допълни, че преди години също е "имал работа", поръчана от Дългия.

Решението на районните магистрати не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд. Двамата имат множество присъди, най-вече за кражби и грабежи.

За престъплението, което е извършено в условията на опасен рецидив, Антон Антонов и Виктор Марев могат да получат от 3 до 15 години затвор