"Не съм убивал животно. Нито знам, че е имало убито прасе, нито имам нещо общо с това. Нямам нищо общо с другата кола, в която е открито убитото животно, нито познавам добре хората от нея". Това заяви бившия председател на ДАНС Димитър Георгиев пред bTV, след като бе помолен за коментар след неговото задържане заради случай на предполагаемо бракониерство.

По думите му, той се е возил в отделен автомобил.

"Виждал съм 2 пъти хората от другия автомобил и нямам нищо общо с тях. Не съм бил на едно място в гората с тях, засичаме се на прибиране", уточни Георгиев пред Нова телевизия.

Бившият председател на ДАНС отказа да навлиза в подробности, тъй като по случая тече разследване.

Във вторник вечерта Георгиев, президентът на футболния отбор "Витоша Бистрица" Сергей Ташков, горският служител Владимир Петров, действащият служител на ДАНС Димитър К. и столичният бизнесмен Димитър А., бяха задържани, разпитани и освободени, след като били спрени от полицаи след сигнал за бракониерски улов на едър дивеч в района на с. Полена, община Симитли. Групата се придвижвала с два джипа. При огледа в каросерията на единия е намерено убито диво прасе. Открити са и 4 скъпи ловни карабини с оптика, още 116 патрона и още един шумозаглушител.

По неофициална информация оправданието на ловците е било, че видели по пътя си диво прасе, което куца. Решили, че е болно и извършили санитарен обстрел, за да не зарази другите животни в гората

По-рано днес горският стражар Владимир Петров е подал молба за напускане и още днес ще бъде освободен от заеманата длъжност, съобщи директорът на териториалното поделение на ЮЗДП инж. Благой Кишев. По думите му, Петров е дългогодишен служител в стопанството, в което работи от 1984 г., като през всичките тези години няма нарушения при изпълнение на служебните му задължения.

Този път обаче горският е допуснал нарушение, като е позволил да се ловува без надлежно издадено разрешително.