37-годишният Александър Иванов, който в петък бе задържан за кражбата на статуята на Аполон Медикус от района на Централна баня в София поиска да остане в ареста защото няма лична карта и няма постоянно жилище.

Снимка: Булфото

Бронзовата статуя на Аполон изчезна на 14 декември. Кражбата беше заснета от видеокамера, на която се вижда, че извършителят е мъж. На 28 декември, тя бе открита в добро състояние близо до площад "Бански".

Арестуваният за кражбата се оказа бездомник, който спи в опожарената сграда на "Син Сити" на бул. "Христо Ботев". Той е родом от Генерал Тошево, а постоянният му адрес е в добричкото село Петлешково.

Снимка: Булфото

Той е обвинен и за кражбата на 7 броя месингови чучури, които изчезнаха на 5 декември. След като задигнал статуята на Аполон Медикус, Александър Иванов, който бил популярен с прякора Сашо Добруджанеца, търсил купувач, на който да я продаде. Той я бил заснел на мобилния си телефон. Пред полицаи от пето районно направил признание, че е извършил кражбата.

Оказа се, че мъжът е с богато криминално досие От 2002 до 2012 г. е осъждан 6 пъти, като последната му присъда е от 14 юни 2016 г. и е 2 г. затвор за блудство.

"Осъзнавам си грешката", каза Александър Иванов пред съдия Гюляй Кокоева. Тя го остави в ареста с аргумента, че може да се укрие и да извърши други престъпление. Стореното от него деяние е тежко умишлено.