Прокуратурата в Монтана задържа за 72 часа и привлече като обвиняем шофьора на камиона, който вчера предизвика тежката катастрофа на път E-79 в района на село Долна Вереница, при която загинаха 4-ма души.

В съобщението на прокуратурата се казва, чевчера около 16 часа 29-годишният шофьор М. Г. управлявал товарен автомобил "Скания" на път Е 79. В участък на пътя с ограничена скорост на движение до 60 км/ч, при мокра пътна настилка, след десен завой в района за с.Долна Вереница, водачът изгубил контрол върху транспортното средство. Навлизайки в лентата за насрещно движение, той ударил лек автомобил м. "Фолксваген", вследствие на което колата се забила в друг товарен автомобил.

На място са загинали четирима - водачът и пътуващите в лекия автомобил.

Случаят е особено тежък - престъпното деяние е квалифицирано по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, посочват от прокуратурат.  По първоначални данни, шофьорът на другия ТИР - турски гражданин, е със средна телесна повреда. В хода на разследването на тежкото ПТП Окръжна прокуратура - Монтана е назначила експертизи - автотехническа и съдебномедицинска.

Жертвите на катастрофата са 22-годишната студентка Александра, 46-годишната й майка Галя, която вчера празнувала рожден ден, 62-годишния шофьор Николай Т. и 59-годишната му съпруга. Александра била студентка в специалност "Начална педагогика" в Югозападния университет в Благоевград, а в момента била на стаж в основното училище в Белоградчик.

29-годишният шофьор на тира твърди, че до инцидента се е стигнало заради поднасяне.