Четвърти ден наша сънародничка с пет деца живее в класна стая в град Кайсери, тъй като къщата им е напукана от земетресението и е опасна за обитаване. Благовеста иска да се прибере в България, но не може да предприеме пътуването към родината, защото едно от децата ѝ няма български паспорт, съобщи Нова телевизия.

"Живея тук от годинаПървото (земетресение - бел. ред.) беше в 04:15 часа, завари ни вкъщи. След това бяхме навън. Прибрахме се на обяд, мислехме, че всичко е отминало. Тогава удари второто земетресение. Паднаха лампи, напукаха се стени. Сега сме в едно училище", разказа Благовеста.

"Днес мои приятели ми пуснаха пари, купихме одеяла, възглавници. Излязохме много бързо от вкъщи и нямахме и тях", разказва още Благовеста. "Купих готови храни, пакетирани, за децата. Магазините са затворени, не знаем какво ще се случи. Има по-срутени места от тук и всички екипи са там. Няма кой да дойде и да ни каже дали можем да се приберем, или не", заяви още тя.

"Едното ми детенце няма паспорт. Има и много разрушения по пътищата. Не знам как стоят нещата с пътуването, дали може да се пътува. Единствено имам нужда от паспорт за детето ми, за да се приберем", заяви Благовеста.

Броят на загиналите при земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 12 000

Броят на хората, загинали при разрушителните земетресения в Турция и Сирия в понеделник, надхвърли 12 хиляди, предаде късно вечерта в сряда срещу четвъртък Франс прес, като се позова на официални данни и спасители.

В сирийските райони под властта на президента Башар ал Асад е потвърдена смъртта на 1262 души. В зоните, контролирани от бунтовниците, жертвите са 1730. Така загиналите в Сирия са общо 2992, съобщи БТА.

В Турция е потвърдена смъртта на 9057 човека.

16-годишен младеж бе спасен 65 часа след земетресението в Хатай. Първите му думи бяха "искам шоколад"

Хатай е сред най-поразените окръзи от земетресенията, които разтърсиха в понеделник Югоизточна Турция и с най-много жертви. Но на 65-ия час след трусовете се случи чудо. В момент, когато вече намаляват надеждите да има живи оцелели под разрушенията, младеж на 16 години, Али Сарънай бе спасен жив изпод разрушения жилищен блок.

Шест часа продължили усилията на спасителите да стигнат до младежа. В резултат успели да извадят живо момчето.

Първите думи на младежа, когато го извадили изпод руините били "искам шоколад". Събралите се наоколо граждани буквално обсипали момчето с лакомството.

Сестрата, която със сълзи на очи очаквала да спасят брат ѝ, се втурнала да го прегръща, докато спасителите го носели към носилката.

След оказаната от страна на спасителите първа помощ младежът бил откаран в болница.