Това е повече, отколкото през традиционно най-опасните месеци - юни и юли, коментират от Пътна полиция, съобщи bTV. Оттам си обясняват рекордните катастрофи основно с хлъзгавите пътища, но и към това се добавя и значителният брой хора без книжки. Всеки десети загинал на пътя е жертва на шофьор без книжка. Това е повече от загиналите заради алкохол. Тази година 57 души са загинали в ръцете на самоуки шофьори. Само в неделя такъв водач уби себе си и трима млади хора, след като се заби в автобус.
"Липса на контрол от страна на родители, близки и приятели, дори и връстници, към тези, които си позволяват. И тази незаинтересованост води до загиването не само на тези, които си позволяват да управляват, но и на тези, които се возят", коментира Марин Раковски от КАТ.
Ранените при такива катастрофи са над 500. Като цяло, октомври месец бележи невероятно висока аварийност. До вчера са загинали 61 души. През последната седмица две трети от катастрофите със загинали са станали, след като шофьорът губи управление и се блъска в насрещна кола или изхвърча от пътя.
"Продължават да управляват със скорости и по начин, който е бил през летния период", добавя Раковски.
"Той не се е научил да разпознава ситуациите, той не знае правилата, които трябва да спазва - това е една много голяма разлика, която най-често се компенсира с некролози по стълбовете", смята Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.
От КАТ препоръчват водачите да намалят скоростите и вече да слагат зимните гуми. Според Асоциацията за квалификация на автомобилистите, действително, българският шофьор не си променя поведението спрямо пътната обстановка.
"Но така е много лесно - хвърляме цялата вина върху водачите. Трябва да отбележим, че има и много странични фактори, които би могло да не съществуват", казва още Георгиев.
Такива фактори са неадекватните знаци и трагичната пътната настилка. Инструкторите искат и старите шофьори да ходят на уроци. Въпреки черния рекорд, като цяло тази година по статистиката има по-малко катастрофи и жертви от миналата.