Всеки десети загинал на пътя е жертва на шофьор без книжка

Черен рекорд по пътищата на страната отчете МВР вчера - 13 души загинаха за едно денонощие на пътя. От КАТ казват, че не само уикендът, а и цялата предходна седмица са били особено тежки. За една седмица, откакто застудя, пътищата са взели 30 жертви.

Обратно в новината

Коментари - Всеки десети загинал на пътя е жертва на шофьор без книжка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

мигайте на тези в насрещното винаги помага ;) само гледайте да ги стреснете и като спре първия да не направят верижна ;)

Отнемането на шофьорската книжка е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ! Масово катастрофират водачи БЕЗ КНИЖКА! Единственото частично решение е КОНФИСКАЦИЯ НА МПС-то! - незабавно и без възможност за замяна с друго наказание. Всеки собственик на МПС трябва да отговаря за това на кого предоставя колата си. Масово са случаите в които колата се води на бабата, а внукът й си шофира без наказания и прави нарушения без да търпи санкции!

Пф.. от КАТ какво очакват и самите нарушители ли да се самоконтролират? Да вземат да правят повече проверки на водачите и да не взимат подкупи!

проверки за правоспособността на водачите денонощно,на нарушителите затвор и тежки финансови санкции.пълна подмяна на състава на ДАИ и КАТ,за далавераджиите затвор.ясно е че докато няма сопа няма демокрация за справка практиките на развитите демокрации.

Абе забравихте да питате има ли виновни от страна на държавата ? Нали показаха едни филмчета за едни дебили дето с рушвет давали книжки ? Какво стана с тях, а ? Докато за дребни престъпления, не се турят едри наказания - България няма да се оправи! И второ - докато управляващите и техните чичковци-паричковци не бъдат проверени от ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМИСИИ и КОМИСАРИ, дали са годни за държавна дейност - България няма да се оправи ! Няко пита ли се отде братя Диневи имат тез пари да правят таквиз мега грозни строежи и да харчат като за световно ? Какви данъци плащат ? И т.н......

Защо не ми допускате поста, за оня телевизионния герой с фуражка по БТВ сутрин, който не може сам да се качи на колата си вечер?

В ГЪРЦИЯ ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ ГЛОБАТА Е 350 ЕВРО И ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА НА МЯСТО ЗА СРОК 10 ДНИ. ЗАЩО ДА НЕ Е ТАКА И У НАС? АМА ЗА ВСИЧКИ! НЕ МУТРЕСИТЕ ДА МИ СЕ РАЗКАРВАТ С ДЖИПОВЕ ЗА ПО 200 БОНА И НИКОЙ ДА НЕ ГИ ЗАКАЧА! ЗА ПЪРВО НАРУШЕНИЕ - 350 ЕВРО, ЗА ВТОРО - ГЛОБА 1000 ЕВРО И ОТНЕМАНЕ НА КНИЖКАТА ЗА 12 МЕСЕЦА. ЗА ТРЕТО - НОСИШ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ - ВЛИЗАШ В ЗАТВОРА ПО БЪРЗА ПРОЦЕДУРА!!!! АМА НЯМА УСЛОВНИ ПРИСЪДИ И ДРУГИ АЛА-БАЛА! ЕФЕКТИВНО ЛЕЖИШ В ПАНДИЗА!! В НЯКОИ ДЪРЖАВИ АКО КАРАШ ПИЛ - ТОВА СЕ НАКАЗВА НЕ С ГЛОБА, А СЪС ЗАТВОР!!!! Да сте видели КАТАДЖИЯ да санкционира нагъл шофьор, който не дава предимство на пешеходна пътека? Бас държа, че не сте. Аз не съм виждал. Не КАТАДЖИЯТА да се крие като мишка в храстите и да дебне в засада, за да те спре и да почне да те рекетира: И СА КВО ПРАИМЕ, А?

Знае ли КАТ колко от ромите -шофьори имат книжки! Сигурен съм, че отговорът ще е едноголямо НЕ. Е, тогава ги проверете един по един и ще установите, че е така. Не изключвам и някои мамини синчета - българи, но провете и тях. не е нужно да са на пътя, да убиват безнаказано и тогава да установявате, че нямат книжки. Проверете ги докато спят. И освен това, нека си плащат, за да бъдат лекувани и освен това изземване на колите им, а когато оздравеят, ако оцелеят в затвора за 5 г. Ще видим тогава ще кара ли кола. ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НАПРЕВЕТЕ НЕЩО, ЗА ДА СПРЕ ТАЗИ ВОЙНА ПО ПЪТИЩАТА. С АПЕЛИ НЕ СТАВА. НА ШОСЕТО ТРЯБВА ДА СПРЕ - ЗДРАВАТА РЪКА. ИНАЧЕ НЯМА УПРАВИЯ. Трябват здрави мерки иначе ще се самоунищожим като нация. А на вас господа катаджии затова държавата ви плаща т.е.

Е то всеки си купува книжка, щом се плащат курсовете. Решението не е само в хората на пътя. Продължават да се произвеждат коли по 3 тона с двигатели по 5000 см3. Полуджипове-каруци от същия клас. Харчат гориво и консумативи като трактори. Заемат много място, не се усеша като ги караш с 150 - все едно с 60 малка кола. Лично ходих София - Благоевград с подобно чудо - служебно. Средна скорост отиване и връщане 110 км/ч по компа. Като в селата карах с 60км/ч. и в Благоевград по улиците нормално. Просто тези коли те карат да натискаш. Добър или лош шофьор не се усеща. Решението е просто да се намалят скоростите - при нас разрешена е 90 , на магистрала 130. Ограничени електронно всички коли. На новите с ГПС не е проблем в града като дигнат над определена скорост да им записука и засвятка. Камери навсякъде и подобни. Глоби от порядъка на 1-6 заплати и да видим дали няма да се пооправи българина. (селянина и циганина най-вече).

Ред и прозрачност - при издаването на книжки . Ред и прозрачност - при издаване документи за собственост на МПС . Ред и прозрачност - при издаване документи за изправност на МПС . Ред и прозрачност - при ремонт и/или внос на МПС . Ред и прозрачност - при изграждане и поддържане на пътната инфраструктура . Ред и прозрачност - при контрола и управлението на пътния поток . Ред и прозрачност - при управление на МПС . Ред и прозрачност - при третиране на нарушения по всички предходни точки . .....и всичко това засега просто липсва у нас .

Кретеноида от y-maria да си затваря плювалника ! Заинтересованите държавни органи да го глобят по 100 кинта за всяка негова НЕЗАКОННА реклама тип графити, с която е издраскал цяла София. Ненаяде се тоя галфон ! Да иде лично с парцала да мие...кретен с кретен..и акъл ще дава, нещастник...

грозна аритметика: 90% се правят от такива с книжки.

БЪЛГАРИНЪТ НЕ Е ДОРАСЪЛ ЗА СВОБОДА. РАЗБИРА САМО ОТ НАКАЗАНИЯ, САНКЦИИ, С ЕДНА ДУМА - САМО ОТ СОПА!!!

ПРЕДИ ГОДИНИ КАРАХ КОЛА В ЗИМБАБВЕ. КОЛАТА СЕ ПОВРЕДИ НА ПЪТЯ И АЗ ЗАПОЧНАХ ДА СТОПИРАМ ДРУГИТЕ ШОФЬОРИ, ЗА ДА ГИ ПИТАМ ИМАТ ЛИ ВЪЖЕ ЗА ТЕГЛЕНЕ. ЕДИН ОТ ТЯХ МИ УСЛУЖИ С ВЪЖЕ И ОСВЕН ТОВА ЗАКАЧИ МОЯТА КОЛА ДА Я ТЕГЛИ. ДОКАТО МЕ ТЕГЛЕШЕ, ЕДНА ДРУГА КОЛА СЕ ПРИБЛИЖИ УСПОРЕДНО ДО МОЯТА И ШОФЬОРЪТ ОТВЪТРЕ МИ КАЗА: ОДЕВЕ ВИ ВИДЯХ, ЧЕ ТЪРСИТЕ ВЪЖЕ, ОТИДОХ ДО В КЪЩИ И СЕГА ВИ НОСЯ ВЪЖЕТО, НО ВИЖДАМ, ЧЕ ВЕЧЕ СТЕ НАМЕРИЛИ. И СИ ТРЪГНА. СЕГА, КОГАТО СЪМ В БЪЛГАРИЯ ПИТАМ АЗ: КОЛКО БЪЛГАРИ ЩЕ НАПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ ТОЗИ ЧОВЕК ОТ ЗИМБАБВЕ ??? ОТ 10 000 ДУШИ 1 ЩЕ ГО НАПРАВИ ЛИ??? СПОРЕД МЕН - НЕ!!!! БЪЛГАРИНЪТ, КАТО ВИДИ, ЧЕ СИ ЗАКЪСАЛ, НЕ САМО, ЧЕ НЯМА ДА ТРЪГНЕ ДА ТИ ТЪРСИ ВЪЖЕ, А И ЩЕ ЗЛОРАДСТВА, ЧЕ ИМАШ ПРОБЛЕМ. НИЕ СМЕ УНИКАЛНО КОФТИ ПЛЕМЕ! НЕГРИТЕ В ЗИМБАБВЕ СА МНОГО ПО-ЧОВЕЧНИ И СЕ ДЪРЖАТ МНОГО ПО-ЦИВИЛИЗОВАНО ОТ МНОГО ХОРА В БЪЛГАРИЯ.

Такива фактори са неадекватните знаци и трагичната пътната настилка. Инструкторите искат и старите шофьори да ходят на уроци. Глупаци , има си статистики които показват че младите хода с купени книжки , или платени изпити убиват най много , защо старите шофьори да ходят на курсове , да им губите времето и да си ви плащат за това ??? Или просто гледахте да завършите изказване в което си личи че се опитвате да прикриете вината на младите шофьори , защото и вие сте с двата крака от цялата престъпна схема ... гн.Георгиев. Когато човек е виновен , по добре да говори по малко .

Проблема ни е в толерантността. Ако някой изпреварва срещу нас, пускаме дългите и даваме газ,никой не мисли за последствията или че утре и той ще попадне в същата ситуация.Целта не е на гроба ти да пише УМРЯЛ С ПРЕДИМСТВО а да не се стига до там.Да спрем да си играем на пре..и другарче.Май трябва да сме пораснали вече.Не сме единствени на пътя и света не се върти около нас.Нищо няма да ни стане ако отстъпим предимството на НУЖДАЕЩИЯ СЕ.

Явно в България още не знаят, че втората световна война е преключила още преди 64 години, та гледат да се потдържа годишния норматив ... Черен хумор за съжаление ...

Пич...искам да те попитам само ..ти колко пъти излизаш извън населено място със семейната ладичка, и за колко години стигаш от София до Варна примерно !!! А сега по необятната тема ! Ако се въведе като обучение не само полигон, но и състезание на писта в различни условия...мисля че ще е друго...не покриваш време, не взимаш книжка...и без това си е състезание по пътищата ни!!! Така ще се уверят хората, че при сухо, дъжд и сняг завоите не се взимат по един и същи начин....Ако се изрежат ВСИЧКИ дървета покрай пътищата, така че да се скача в поляната, а не челно в дървото числата ще се намалят значително!!! Ако се направят ускорителни ленти на ВСИЧКИ междуградски кръстовища и се разширят, осветят и обозначат САМО с маркировка, а не със знаци хранилки от сорта 40км/ч, мисля че ще спра да святкам и Аз...До тогава си слагам Антирадара и ако щете светкайте ако щете не.....иначе 1 работен ден само в път София-Видин по знаци и маркировка.....айде лека и безаварийна !!!

А кой брои тези с купените книжки?!?! Или фалшивите?!

Абе и КАТ и МАТ няма да ни помогнат, докато не си помогнем сами. Живеем в кочина. Значи сме свине. Ама се опакваме постоянно. Свиня не съм чул да стене, щото не я кефи миризмата. Знае че е свиня и си трае. Я си трайте!

Promeni v nakazatelnia zakon sa nyjni !!! Konfiskacia na avtomobila v koito e hvanat 6ofior bez knijka i zatvor !!! Kakto i za pian 6ofior !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ми оня козел от y-maria (фирма за шофьорски курсове) все още си джитка по пътищата с учебната кола , въпреки кадрите от Господари на ефира , в които беше заснет как изнудва курсантка за пари , срещу обещание за безпроблемно взимане на изпита. Вместо да е в затвора (защото не зе знае в колко убийства на пътя има пръст) , той пича се разкарва необезпокояван и на 95% съм сигурен , че пак пипа от парите. Ако имам малко власт над тези , ще се чудят къде се намират , коя дата е , колко е часа и как се казват.

Контрол- навсякъде и солени глоби, но веднъж завинаги нека да са за всички- това ще се оправят нещата, а дотогава може и хазната да се понапълни....като гледам какви простаци карат по улиците и правят по две нарушения само за 100м, минават откъдето си искат, правят някакви безумни маневри и т.н.......явно сме стадо, което без да го наказваш няма как да с епромени- за 20години свободия съвсем деградирахме, доказахме че не сме узрели и малко дори за едно по-цивилизовано общество, само имаме големи претенции, а не искаме да се съобразяваме и на милиметър с другите....е как тогава да има ред в тази държава без да има санкции?????

Колко успокоително ми подейства последното изречение!

Какво прави шофьора без книжка. 20 лв на катаджията и пей сърце.. Те това ни е държавата.

Аз пък ви призовавам - присвяткайте винаги когато няма полиция. 90% от шофьорите намаляват значително скоростта си.

Всички ревете срещу контрола, а си пресвяткате да се предупреждавате, че има КАТ-аджии... Аз не го правя - който нарушава, да си бере гайлето сам!

нормално хора с книжки са 2милиона а без 100 хиляди но процента на без книжки е по голям

Мдаааа, святкам им.Святкам когато има КАТ /защото от проверките им има файда само за джоба им/ . Святкам и когато няма.Като го видя,че кара като ненормален-святкам с надежда,че това ще го стресне.Дано да съм спасил някоя ламарина,а може би и човешки живот! И ще продължавам да святкам!!!!

Бай Ганьо си е Бай Ганьо. Само ще има да въздишате по реда на пътя в Германия. Но в Германия нещата не започват на пътя, а са отражение на ежедневието на немеца. Възпитание, правила, прозрачност, учение, квалификация, професионализъм и т.н. Думи все непознати за повечето хора в държавата наречена България. И обратно, повечето хора се изнесоха оттам и отидаха на места където реда се уважава. Искате анархия, ами получавате си, я! Знаете ли какво се говори в белите държави за нас... ами повечето от вас знаят, а и знаят, че е истина. Тука не живеят хора, а отвързани коне, свободия, а не свобода, анархия, а не ред. Това, което става на всякъде, не само по пътя е отражение на лойта, която се стеле на повърхността!

Вместо да съветва водачите да съобразяват скоростта и да търсят причини в по-слабия контрол от страна на близки и родители, КАТ да вземе да погледне собствения си контрол. Колко пъти са глобили мутренска кола, която пред очите им нарушава правилата? Кога са дошли навреме да помогнат да се разчисти задръстване? Появили ли са се някога да предупредят, че следва участък с проблем? Санкционирали ли са водачи, препречващи трамвайния път? Рядко или почти никога. Много добре знаят кои са конфликтните точки, например в София, и никога не се появяват там в час-пик. Така че нека първо КАТ да си свърши работата (не в частта глоби, а като контрол, съдействие и помощ на движението) и да не прави такива апели, показващи безпомощност. Другото е взаимодействието с държавните и общински институции. КАТ би трябвало да може да санкционира и глобява общините и собствениците за дупки, незаконни изкопи, блокирани тротоари, задълго затворени или недоремонтирани улици и др. такива. Трябва също така КАТ да поставя знаците. Сега един ги стопанисва, друг ги проектира, трети контролира (затова останалите не ги спазват):):)

подмяна на всички шафьорски книжки в страната,за да се установи кои са фалшиви и купени.

Шофьори без книжки убиват всеки десети на пътя Излиза, че девет души от всеки десет са убити от хора с книжки. Извод: не изкарвай шофьорска книжка - спаси живот!

Управлението на автомобил без правоспособност ТРЯБВА да е равносилно на теротистичен акт и да се преследва като тероризъм над населението. В много от случаите тези съгрешили вземат повече жертви в сравнение с бомбите. Всеки закон ТРЯБВА да създава естествена ВЪТРЕШНА ЗАДРЪЖКА в хората.

Инсрукторите да си гледат работото и да не се занимават със старите шофьори. Основен проблем са младите шофьори и по-точно шофьорки които взимат книжка по втория начин или с рушвет. О по отношение на шофьорите без книжка решението е елементарно - шофьорът го подвеждат под наказателна отговорност като опит за предумишлено убийство, тъй като не би следвало да отговаря според закона за движение по пътищата. Той не е правоспособен водач на МПС, а убиец психопат готов да убие всеки.

И аз искам инструктурите да идват всеки ден при мен да ги обръсна!

Инструкторите искат и старите шофьори да ходят на уроци Инструкторите да си вършат работата, че що народ не са научили нито как се прави ляв завой, нито как се минава пешеходна пътекам нито как се спира....

ако им вземем книжките на всички неграмотни и сложим гловата солена сте оправим малко нештата

Така е, като няма власт в бездържавието България.

ЗА ТАКИВА ШОФЬОРИ ЗАТВОР, АКО УЖИВЕЯТ СЛЕД КАТАСРТОФАТА ИНАЧЕ НЯМА ОПАВИЯ

В съседна Гърция ако те хванат да караш пиян или без книжка ти конфискуват колата, независимо дали е твоя или чужда. И правилно, автомобилът е по-опасен от личното оръжие. Кога парламата ще реагира адекватно и ще ни спаси от рецидивистите на пътя?

За такива - Затвор!

Всъщност статистиката е безмилостна - повечето катастрофи се правят от хора с книжки ! :))))

Защо да ходя на уроци след като нямам нито едно нарушение на пътя? Инструкторите искали. Тези пък как не се наядоха и без това болшинството от тях са калпави и бълват калпави шофьори защото целта им е не да ги научат, а да им вземат по-бързичко парите.

Ми кво се чудите бе, 90% от българите са жалки еснафи, около една трета са напълно неграмотни, а циганите традиционно си карат без книжки.

Освен всичко упоменато, нямаме и свястна, отговаряща на 21 век пътна мрежа в държавата! Голям фактор из между причините за смъртта по пътищата ни. Ето ви и следната ситуация: някакъв селяндур на преклонна възраст като зад волан, ви се мотка отпред с престаряла Ладичка с 60-70 км. Ами, че така ще стигнете у дома по тъмно, чак довечера. Какво трябва да направите ? По-ниска предавка, оглеждане , мигач и газ... до изпреварването му и успешно прибиране отново в платното. Но...има и едно НО. А то е: ами да се кръстим и насрещният да намали, ако има такъв за да ни даде шанс за се приберем в платното си (тоест вид толерантност) или пък, ако е хълм да се молим (тъй като не го виждаме от долу) да не идва нищо отсреща ни. А не би ли било по-логично и лесно, и безопасно, ако просто имаме още по едно платно в посока и да изпреварим туткащият се без да се налага въобще да влизаме в насрещното по принуда ??? Не е ли някак по целесъобразно да имаме ПОНЕ такъв тип шосета, като и без това явно няма да доживеем държава с нормални пътища ? Просто всяка посока с по 2 платна и по средата бетонена преграда. А за обръщане с тунели под шосето, и voila ето ви удобство и по-малко жертви. Поне на половината ще падне процента на жертвите, бъдете сигурни. За сравнение - така е в една съседна Гърция още веднага щом минете Промахонас на път за Тесалоники. А в самият Тесалоники е така и с тунелите под главните им шосета за обръщане. Много удобно и безопасно! Лично се уверих. Ако имаме поне от тоя тип шосейна мрежа, дори и без магистрали, гарантирано - по-малко мъртви българи ще има. А до тогава...жалко, но факт - все ще се налага да влизаме в насрещното и да умираме, една безмислена смърт за и без това бързо намаляващият ни народ.

всички пътища-еднопосочни. дървета край тях-да се изсечат. да се забрани в колите да има повече от 1 човек. КАТ да се закрие.И без друго полза от тях никаква. Да се разреши шофиране с минимум 2,5 промила алкохол. Свидетелст за правоуправление-не е необходимо. :-))

И продължавайте да им пресвяткате на такива, че има полиция на пътя!