Три свлачища са се активирали на автомагистграла "Струма", в участъка между Благоевград и Симитли, който се изгражда в момента. Заради едното от тях строителството е спряло преди година и половина. На проверка в района беше заместник -министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Голямото свлачище е непосредствено след моста при кръговото кръстовище , което свързва магистралата с главен път Е-79 край Благоевград. На две места са се активирали свлачища и след новия тунел "Железница", който ще бъде завършен през април идната година, каза Иван Шишков.

"Останах изключително неприятно изненадан. На две от местата по АМ "Струма" има свлачища, като на едното място заради това свлачище е спряло строителството преди година и половина. Това са проблеми, които очевидно доста време са замитани", коментира зам.-министърът.

Той заяви, че започва спешно обследване и проектиране за укрепването на свлачищата. В останалите участъци строителството на АМ " Струма" върви интензивно, каза Иван Шишков, но призна, че няма окончателно решение за трасето в Кресненското дефиле, тъй като се чака становището на МОСВ.

"Очакваме след решението на МОСВ това нещо наистина да се реши и да се знае реално какво ще се прави, за да може да се завърши АМ "Струма"", обясни той.

За протестната готовност утре на фирмите от пътностроителния бранш, заместник-министър Шишков заяви:

"Те са абсолютно прави. Въпросът е, че някой във времето им е обещал да строят и после някак си ще им бъде платено. Ние търсим да не е "някак си", търсим да е законово".

Междувременно от утре движението по магистрала "Струма", в участъка от 23-ти до 24-ти км, в област Перник ще се осъществява двупосочно в платното за София. Заради укрепване на пътното платно и изграждане на снегозащитни съоръжения ще бъде затворено платното за Кулата.

Предвижда се ремонтът да завърши до 20 декември. За улеснение на движението в най-натоварените часове се организира реверсивно движение в платното за София.